Σύμφωνα με έκθεση του Aμερικανικού Γραφείου Απογραφής του πληθυσμού, οι άνω των 65 ετών θα ανέρχονται σε 1,6 δισεκατομμύρια ως το 2050, έναντι 617 εκατομμυρίων σήμερα, σύμφωνα με το Census Bureau.

"Οι γηραιότεροι αντιπροσωπεύουν μια αναλογία του παγκόσμιου πληθυσμού που αυξάνεται γρήγορα" υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Ρίτσαρντ Χόουντς, διευθυντής του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου για τη Γήρανση (NIA), το οποίο αποτελεί συνιστώσα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH). "Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, αλλά όχι απαραίτητα με καλύτερη υγεία (...) και αυτός ο πληθυσμός σε προχωρημένη ηλικία θέτει πολλές προκλήσεις για τη δημόσια υγεία, για τις οποίες πρέπει να προετοιμαστούμε".

"Διαπιστώνουμε μια γήρανση σε όλες τις χώρες του κόσμου" διευκρίνισε ο Τζον Χέιγκα, άλλο διευθυντικό στέλεχος του NIA. "Η γήρανση επηρεάζει έναν μεγάλο αριθμό κοινωνικών πτυχών - ιατρική περίθαλψη, σύνταξη, αγορά εργασίας, μεταφορές, στέγαση - επομένως υπάρχουν πολλά που μπορούμε να μάθουμε πιθανώς από τις διαφορετικές καταστάσεις που υπάρχουν στις χώρες".

Στις ΗΠΑ οι 65χρονοι και άνω αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστούν στη διάρκεια των τριών προσεχών δεκαετιών και να φτάσουν τα 88 εκατομμύρια προς το 2050. Την ίδια ώρα ο παγκόσμιος πληθυσμός των ανθρώπων άνω των 80 ετών αναμένεται να τριπλασιαστεί μεταξύ του 2015 και του 2050 για να φτάσει τα 446,6 εκατομμύρια, έναντι 126,4 εκατομμυρίων το 2015. Το προσδόκιμο ζωής αναμένεται, ως εκ τούτου, να αυξηθεί κατά σχεδόν 8 χρόνια, για να ανέλθει από τα 68,6 χρόνια, που είναι σήμερα, στα 76,2 το 2050.

Σε ορισμένες χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής οι άνθρωποι άνω των 80 ετών αναμένεται να τετραπλασιαστούν ως το 2050, αποκάλυψαν επίσης οι συντάκτες της έκθεσης. Στις τάξεις των ανθρώπων άνω των 80 ετών, τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα (καρκίνος, Αλτσχάιμερ κτλ) είναι αυτά που δημιουργούν το μεγαλύτερο φορτίο για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο στις φτωχές χώρες, εκ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός είναι στην Αφρική, σε αυτά τα νοσήματα έρχονται να προστεθούν και οι μολυσματικές ασθένειες.
Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει σε περίπου 10 δισεκατομμύρια το 2050 έναντι των 7,3 δισεκατομμυρίων που ήταν το 2015, σύμφωνα με διετή ανάλυση του Γαλλικού Ινστιτούτου Δημογραφικών Μελετών (Ined).