Πολλοί ασθενείς που υποφέρουν από τη μέση τους αισθάνονται κάποιες φορές πως ό,τι κι αν κάνουν η ανακούφιση είναι προσωρινή. Νέα έρευνα προτείνει να δοκιμάσουν κάτι εναλλακτικό. Να ξεκινήσουν διαλογισμό ή ψυχοθεραπεία.

Η έρευνα δείχνει πως η θεραπεία του νου - μέσω διαλογισμού ή ψυχοθεραπείας - μπορεί να επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την κλασσική θεραπεία, σε μεγάλη μερίδα πασχόντων. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντάνιελ Τσέρκιν του Ινστιτούτου Ερευνών Group Health Research και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σιάτλ, έκαναν το "πείραμα" σε 342 άτομα ηλικίας από 20 έως 70 ετών που υπέφεραν από πόνους στη μέση τους επί επτά έτη κατά μέσο όρο. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: η πρώτη έπαιρνε τα κλασσικά φάρμακα, η δεύτερη έκανε γνωστική -συμπεριφορική ψυχοθεραπεία και η τρίτη διαλογισμό και γιόγκα.

Μετά από 26 εβδομάδες φάνηκε ότι τη μεγαλύτερη βελτίωση (σε ποσοστό 61%) είχαν όσοι έκαναν διαλογισμό και γιόγκα, την μικρότερη όσοι έκαναν την παραδοσιακή φαρμακευτική θεραπεία (44%) και κάπου στη μέση ήταν η ψυχοθεραπεία (58%). Μετά από έναν χρόνο όσοι είχαν κάνει διαλογισμό - γιόγκα ή ψυχοθεραπεία, συνέχιζαν να έχουν λιγότερους πόνους σε σχέση με όσους είχαν ακολουθήσει την παραδοσιακή φαρμακευτική οδό.

Ο διαλογισμός περιελάμβανε κάποιες εύκολες ασκήσεις γιόγκα, που μείωναν ή εξαφάνιζαν τους πόνους, με παράλληλη συγκέντρωση και σωστές αναπνοές.    

Η γνωστική - συμπεριφορική θεραπεία βοηθά τον πάσχοντα να αναθεωρήσει τον τρόπο που αντιμετωπίζει νοητικά τον πόνο και να αποκτήσει νέες πιο εποικοδομητικές συμπεριφορές, π.χ. να αρχίσει να γυμνάζεται.

Έτσι κι αλλιώς ειδικοί από όλο τον κόσμο συμφωνούν ότι κάποια προβλήματα υγείας αντιμετωπίζονται καλύτερα ολιστικά, με τον συνδυασμό εναλλακτικών και κλασσικών θεραπειών. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο JAMA.