Ανάστατοι είναι οι ασθενείς της Αττικής στην προσπάθειά τους να βρουν φαρμακείο τις δύσκολες ώρες της νύχτας που η αγορά δεν λειτουργεί, εξαιτίας της έλλειψης φαρμακείων που διημερεύουν ή διανυκτερεύουν.

Το πρόβλημα επισημαίνεται προς το υπουργείο Υγείας, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής και Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία επισημαίνει πως παρότι έχει τονίσει τις ελλείψεις εφημεριών και παλαιότερα, εντούτοις λύση δεν έχει βρεθεί.
Την ίδια στιγμή, δέχεται καταγγελίες από πολίτες, οι οποίοι δεν ξέρουν πότε είναι ανοικτά τα φαρμακεία και με ποιό ωράριο δουλεύουν.

Το έγγραφο παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Κων. Λουράντος, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την έναρξη του Συνεδρίου Hellas PHARM 2016, στις 2 και 3 Απριλίου 2016, και επισήμανε πως η αναστάτωση αυτή έχει προκληθεί από την απόφαση για διεύρυνση του ωραρίου του φαρμακείου.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, η διεύρυνση του ωραρίου, επιτρέπει πρακτικά τα φαρμακεία που το ακολουθούν να παραμένουν ανοικτά όποτε και όσο θέλουν. Και το πρόβλημα που δημιουργείται είναι στον ανταγωνισμό, όπου μικρά, συνοικιακά φαρμακεία, πρέπει να ανταγωνιστούν τα φαρμακεία του διευρυμένου ωραρίου της περιοχής τους, διανυκτερεύοντας για ένα παυσίπονο και ένα αντιβιοτικό.
Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί φαρμακοποιοί είτε λόγω διευρυμένου ωραρίου είτε για οικονομικούς λόγους, έχουν ζητήσει την εξαίρεσή τους από τις εφημερίες, με αποτέλεσμα να υπάρχει περίπτωση όπου σε ολόκληρη την Αττική, διανυκτερεύουν έξι φαρμακεία.

Ελλείψεις
Το ωράριο είναι ένα μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς την περίοδο που διανύουμε, καθώς σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, οι ελλείψεις παραμένουν, αμείωτες. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ανέφερε τον ΦΣ Ρεθύμνου, που απέστειλε 8 αιτήματα για ελλείψεις φαρμάκων σε ισάριθμες φαρμακοβιομηχανίες. Ο κ. Λουράντος τόνισε "από τις απαντήσεις εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι εταιρείες εφοδιάζουν κανονικά την αγορά μέσω των φαρμακαποθηκών. Επομένως, ή ψεύδονται οι εταιρείες, ή οι φαρμακαποθήκες αμελούν την ελληνική αγορά και επιδίδονται στις καθόλα νόμιμες, παράλληλες εξαγωγές".

Ιδιοκτησιακό φαρμακείων
Σχετικά με το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων ο κ. Λουράντος παρουσίασε την απάντηση της Ευρωπαίας Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, κ. Bienkowska, σε ερώτημα του Ευρωβουλευτή κ. Νικ. Χουντή, η οποία κάνει απολύτως σαφή τη θέση της, τονίζοντας πως «εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να ρυθμίσουν τις φαρμακευτικές υπηρεσίες κατά τρόπο που λαμβάνει υπόψη τη δημόσια υγεία» και ότι «τα κράτη μέλη έχουν τη διακριτική ευχέρεια να καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να διασφαλίσουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας».

«Δηλαδή, με λίγα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση, αν θέλει, μπορεί να πάρει πίσω τη ρύθμιση, που τόσο έντονα αμφισβητήθηκε, όχι μόνο από τους φαρμακοποιούς, αλλά και από ολόκληρη την κοινωνία», τόνισε ο κ. Λουράντος προσθέτοντας ότι το φαρμακείο αποτελεί το μόνο ασφαλές σημείο προμήθειας φαρμακευτικού υλικού, αφού μέσω του διαδικτύου οι πωλήσεις αυτών των προϊόντων δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ ανέφερε πως θα παραδώσει στον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, το Σχέδιο Κοινωνικής Φαρμακευτικής Πολιτικής, όπου θα αναφέρονται οι γενικοί πυλώνες υλοποίησής του και οι θέσεις του κλάδου για τα επιμέρους θέματα (ιδιοκτησιακό, ωράριο, υπηρεσίες).