Η ανθεκτικότητα των μικροβίων, εξαιτίας της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών, προκαλεί 25.000 θανάτους ετησίως και επιπλέον 2,5 εκατομμύρια ημέρες νοσηλείας στην Ε.Ε., το δε οικονομικό κόστος ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με πανευρωπαϊκές έρευνες.

Βάσει μελετών για το ΚΕΕΛΠΝΟ που διενήργησαν οι Metron Analysis και K-Research, οι Έλληνες συνεχίζουν να παίρνουν αντιβιοτικά για τις ιώσεις, και μάλιστα το ποσοστό αυξάνεται αντί να μειώνεται (47% το Δεκέμβριο του 2009, 57% το Φεβρουάριο του 2011) και το πιο δυσάρεστο είναι ότι το 87-90% αυτών ζητά τα αντιβιοτικά ύστερα από συμβουλή γιατρού!

Το Νοέμβριο του 2014 από την έρευνα προέκυψε ότι χρήση αντιβιοτικών τον τελευταίο χρόνο είχε κάνει το 50% του πληθυσμού άνω των 18 ετώ και το 60% του πληθυσμού κάτω των 18 ετών, με αιτία λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Το 25% πήρε τα φάρμακα χωρίς συνταγή, την οποία προσκόμισε στη συνέχεια μόνο το 6%, ενώ το 35% διατηρούσε απόθεμα στο σπίτι.

Το Νοέμβριο του 2015, συνέχιζαν οι μισοί πάνω από 18ετών να παίρνουν αντιβιοτικά για λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, ενώ στα παιδιά και τους εφήβους, το ποσοστό είχε αυξηθεί στο 72,4%. Η λήψη χωρίς συνταγή είχε μειωθεί στο 19%, η προσκόμιση συνταγής εκ των υστέρων αυξήθηκε στο 9,2%, όμως τα αποθέματα συνέχισαν να υπάρχουν στο 35% των σπιτιών.

Τα στοιχεία αυτά παρέθεσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κων. Λουράντος σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας πως το φαρμακείο μπορεί να συμβάλει με μοναδικό τρόπο στη βελτίωση όλων των παραμέτρων της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ παρουσίασε επίσης μια πιλοτική μελέτη, με τη συμμετοχή 160 ιδιωτικών φαρμακείων στη Γαλλία, για την αξιολόγηση του αντίκτυπου του Dossier Pharmaceutique, που αποτελεί εφαρμογή δεδομένων των ασθενών που διαχειρίζεται το φαρμακείο. 
Η μελέτη κατέληξε στα εξής αποτελέσματα:
•    Tαυτοποιήθηκαν και αναφέρθηκαν 577 ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων συμπεριλαμβανομένων 482 αλληλεπιδράσεων μεταξύ φαρμάκων.
•    Στο 77% των περιπτώσεων αλληλεπίδρασης, ο φαρμακοποιός παρείχε κατάλληλες συμβουλές.
•    Στο 16% των περιπτώσεων υπήρξε επικοινωνία με τον συνταγογράφο ιατρό, κάτι που οδήγησε σε τροποποίηση της συνταγής σε τουλάχιστον 1 στις 10 παρεμβάσεις,

Αναφερόμενος στην πρωτοφανή οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας, σε συνδυασμό με τη συνεχή αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού, τόνισε ότι δημιουργεί συνθήκες περικοπών δαπανών στην Υγεία, μέσω των μειώσεων των τιμών των φαρμάκων, με ταυτόχρονη αύξηση της συμμετοχής των ασθενών. Και υπογράμμισε ότι το φαρμακείο αποτελεί κομβικό σημείο στην αλυσίδα διανομής φαρμάκου, όσον αφορά την περιστολή των δαπανών, την ορθή χρήση των φαρμάκων, αλλά και τη γνησιότητά τους.

Πανευρωπαϊκές έρευνες έχουν αποδείξει πως η ορθολογική διαχείριση των φαρμάκων, που μπορεί να γίνει από τον επιστήμονα φαρμακοποιό, μπορεί να εξοικονομήσει επιβαρύνσεις του συστήματος υγείας, σε παγκόσμιο επίπεδο, της τάξεως των 500 δισ. δολ.

Στην κατεύθυνση αυτή, επισήμανε την ανάγκη υιοθέτησης Σχεδίου Κοινωνικής Φαρμακευτικής Πολιτικής το οποίο θα στηριχθεί στους ακόλουθους Πυλώνες Υλοποίησης:

  1. Βελτίωση της προσβασιμότητας του πολίτη στο φάρμακο μέσω του σημερινού δικτύου φαρμακείων στη χώρα μας, του καλύτερου στην Ευρώπη, και κατάργηση του φαινομένου μείωσης της τιμής του φαρμάκου με ταυτόχρονη αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων.
  2. Η δημιουργία καρτέλ θα διαλύσει τα εθνικό δίκτυο φαρμακείων και δεν θα λειτουργήσει υπέρ των ασφαλισμένων και της φαρμακευτικής περίθαλψης
  3. Επάρκεια φαρμάκων μέσω της παρακολούθησης των ελλείψεων από τον ΕΟΦ σε όλα τα επίπεδα (εταιρείες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία)
  4. Ασφάλεια. Στην Ελλάδα υπάρχει το σύστημα του κουπονιού, όπως και στην Ιταλία και το Βέλγιο. Η ασφάλεια στη χώρα μας είναι δεδομένη. Η Ελλάδα όμως θα υποχρεωθεί να συμμετέχει στο EMVO, ώστε να υπάρχει ενιαίος τρόπος αντιμετώπισης των ψευδεπίγραφων φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη. Σήμερα, οτιδήποτε κυκλοφορεί εκτός φαρμακείου είναι εν δυνάμει ψευδεπίγραφο.
  5. Σταθερό κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας της φαρμακευτικής περίθαλψης σε ιδιωτικό και νοσοκομειακό επίπεδο. 
  6. Εξορθολογισμός φαρμακευτικών δαπανών.