Το «μυστικό» της πετυχημένης δίαιτας κρύβεται συχνά στις τροφές που μας κάνουν να ξεχνάμε την πείνα μας.

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύεται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφολογίας (AJCN), μία μερίδα όσπρια την ημέρα, τα οποία είναι εξαιρετικά πλούσια σε φυτικές ίνες, βοηθά να «προληφθεί» η πείνα και η λιγούρα και, κατ’ επέκταση, διευκολύνει την απώλεια βάρους.

Οι ερευνητές συνιστούν, λοιπόν, μια διατροφή πλούσια φασόλια, φακές, ρεβίθια, αρακά και άλλα όσπρια για ευκολότερη απώλεια των περιττών κιλών.

Οι Καναδοί και οι Αμερικανοί ερευνητές, που εκπόνησαν τη σχετική μελέτη, ανέλυσαν στοιχεία από 21 κλινικές δοκιμές σχετικά με την κατανάλωση οσπρίων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι μία μερίδα την ημέρα (περίπου 130 γραμμάρια) συνδέεται με απώλεια 0,34 κιλών κατά μέσο όρο σε διάστημα έξι εβδομάδων.

Αν και ο αριθμός είναι μικρός, το σημαντικό είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, πως τα κιλά που χάνονται με αργό ρυθμό δύσκολα επανέρχονται.

Τα όσπρια περιέχουν βιταμίνες, πρωτεΐνες, ίνες και μέταλλα, ενώ έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Εκτός από το βάρος, μειώνουν και τη χοληστερόλη, ιδίως την «κακή» (LDL).