Κρούσματα μηνιγγίτιδας σε τρία βρέφη Ρομά, που διέμεναν στη περιοχή του Ζεφυρίου Αττικής και νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και «Αγ. Σοφία», ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τα δύο βρέφη κατέληξαν, ενώ το τρίτο συνεχίζει να νοσηλεύεται.

Η προσβολή των βρεφών επιβεβαιώθηκε προχθές Τετάρτη 30 Μαρτίου και χθες κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ επισκέφθηκε τον τόπο κατοικίας των βρεφών για επιδημιολογική επιτήρηση και παρακολούθηση του περιβάλλοντος των μωρών προκειμένου να δοθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή στους συγγενείς που ήρθαν σε επαφή μαζί τους.

Με την ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ για τα κρούσματα της νόσου, ενημερώθηκαν και οι αρμόδιες Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, προκειμένου να μεριμνήσουν για την άμεση χορήγηση χημειοπροφύλαξης σε όλες τις επαφές των κρουσμάτων.

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι σοβαρή λοίμωξη που οφείλεται στο βακτήριο Neisseria meningitides, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα ή και σηψαιμία, σοβαρές επιπλοκές ακόμα και θάνατο. 

Προφύλαξη
Φαρμακευτική προφύλαξη πρέπει να πάρουν το ταχύτερο δυνατό όλα τα άτομα που ήρθαν σε στενή επικίνδυνη επαφή με κρούσμα διεισδυτικής μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σε διάστημα 7 ημερών πριν την έναρξη των συμπτωμάτων αυτού, εφόσον δεν υπάρχουν ιατρικές αντενδείξεις  

Η χημειοπροφύλαξη πρέπει να χορηγείται ιδανικά το πρώτο 24ωρο μετά την ταυτοποίηση του πρώτου κρούσματος γιατί η συχνότητα δευτερογενούς προσβολής των στενών επαφών είναι ψηλότερη τις πρώτες μέρες μετά την έναρξη της νόσου στο πρώτο κρούσμα. Η χημειοπροφύλαξη δεν έχει νόημα αν έχουν περάσει περισσότερες από 10 ημέρες από την επαφή με το κρούσμα.

Τα αντιβιοτικά αυτά επιτυγχάνουν αποτελεσματική μείωση της ρινοφαρυγγικής φορείας και εκρίζωση  του μηνιγγιτιδόκοκκου (κατά 90 - 95%).   Ως επικίνδυνη επαφή ορίζεται η στενή και παρατεταμένη (>8 ώρες) επαφή με τον ασθενή ή η άμεση επαφή με το σάλιο ή τις ρινοφαρυγγικές του εκκρίσεις, μέσα σε 7 ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του ασθενούς έως 24 ώρες μετά την έναρξη κατάλληλης αντιμικροβιακής αγωγής. 

Επικίνδυνες επαφές θεωρούνται:
1.    Τα άτομα του οικιακού περιβάλλοντος.
2.    Τα άτομα που σε ομαδική διαβίωση κοιμούνται στον ίδιο θάλαμο. 
3.     Τα άτομα που είχαν στενή επαφή με το κρούσμα ή τις αναπνευστικές εκκρίσεις του (π.χ. στενοί φίλοι, ιατροί και νοσηλευτές που κατά την προσαγωγή του κρούσματος ήρθαν σε στενή επαφή με τον ασθενή ή τις εκκρίσεις του).
4.    Τα παιδιά και οι ενήλικες που είχαν επαφή με το κρούσμα στο σχολείο. 

Προληπτικά μέτρα
Στα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης και επέκτασης της νόσου περιλαμβάνονται:
•    Ενημέρωση του κοινού για την ανάγκη αποφυγής στενής επαφής και έκθεσης σε σταγονίδια
•    Ελάττωση του συγχρωτισμού σε χώρους εργασίας, σχολεία, στρατόπεδα και πλοία.
•    Εμβολιασμός. Οι οροομάδες του μηνιγγιτιδόκοκκου για τις οποίες υπάρχει εμβόλιο είναι: A, C, Y και W135.