Στην τελική ευθεία για το κομμάτι των ΜΗΣΥΦΑ που θα "φύγει" τελικά από τα φαρμακεία για τα σούπερ - μάρκετ, μελετά ο ΕΟΦ.

Με το δεδομένο αυτό, οι φαρμακοποιοί και η φαρμακευτική βιομηχανία που ασχολείται με το συγκεκριμένο κομμάτι των φαρμάκων θα πρέπει να ασχοληθεί με τη διασφάλιση ότι στο χώρο που θα "μεταφερθούν" τα συγκεκριμένα φάρμακα θα εφαρμόζονται οι "Καλές Πρακτικές Διανομής" (GDP) και ταυτόχρονα θα λειτουργεί η φαρμακοεπαγρύπνιση (δήλωση οποιουδήποτε προβλήματος παρατηρήθηκε από τη χρήση), όπου το ίδιο κανάλι διανομής θα είναι και το ίδιο κανάλι επιστροφής.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) Βασίλης Σερέτης, μιλώντας στο συνέδριο HellasPharm, αφού προηγουμένως είχε ταχθεί ο ίδιος υπέρ της παραμονής των ΜΗΣΥΦΑ στο χώρο του φαρμακείου και της διάθεσής τους "δια χειρός φαρμακοποιού".

Ο κ. Σερέτης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την εξουσιοδότηση του νόμου, που θα παραπέμπει σε υπουργική απόφαση, ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις για μεταφορά των συγκεκριμένων φαρμάκων στη μαζική αγορά (χρησιμοποίησε τον όρο mass market), με τη διασφάλιση του ελέγχου διάθεσης και ανάκλησης και των προϋποθέσεων φύλαξης.

Επεσήμανε ότι η χρήση των ΜΗΣΥΦΑ φέρνει όφελος 0,1% στο ΑΕΠ και για κάθε ένα ευρώ που διατίθεται για τη χρήση ΜΗΣΥΦΑ, επιστρέφει στην οικονομία άλλα 6 ευρώ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ακόμη και με τη μεταφορά των ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερ-μάρκετ, η απώλεια στα φαρμακεία δεν θα είναι πάνω από 10-12%, γιατί όλες οι ελληνικές και πολυεθνικές φαρμακευτικές που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα υποστηρίζουν την τοποθέτησή τους στο φαρμακείο, επειδή το φαρμακείο είναι ο πρώτος σταθμός της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σχετικά με το θέμα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (PGEU) Jan Smits υπογράμμισε ότι ο φαρμακοποιός της γειτονιάς, παρέχει συμβουλές υγιεινής (γενικής και προσωπικής), συμβουλές διατροφής (είδος και ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνονται, κλπ), συμβουλές τρόπου ζωής (αθλητικές δραστηριότητες, αναψυχή, κλπ) και μέσω αυτών φροντίζει για την υποστήριξη της αυτοθεραπείας στην αντιμετώπιση μικρών ασθενειών, αλλά και υποστηρίζει και ασθενείς με χρόνιες παθήσεις. Έτσι, οι καταναλωτές προτιμούν τη συμβουλή του ειδικού, που μπορεί να τους κατευθύνει με ασφάλεια.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, τονίσθηκαν τα προβλήματα που παρατηρούνται στις ΗΠΑ με την διάθεση ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων, όπου κάθε χρόνο παρουσιάζονται 100.000 κρούσματα δηλητηριάσεων από τα συμπληρώματα διατροφής και την κακή τους χρήση, και τα οποία κοστίζουν εξαιρετικά ακριβά, καθώς οι ασθενείς δεν αναφέρουν κάν το πρόβλημα στο γιατρό τους.