Στην πραγματικότητα, αφορά σε όλες τις ηλικίες, γιατί μπορεί να εμφανιστεί για πρώτη φορά ακόμα και μέχρι τα 40 έτη ή να συνεχιστεί και μετά από αυτήν την ηλικία. «Το γεγονός είναι ότι, οποτεδήποτε κι αν εμφανιστεί, η ακμή προκαλεί έντονη ψυχολογική επιβάρυνση και έχει την τάση να υποτροπιάζει, γι’ αυτό και απαιτείται ειδική φροντίδα όλο τον χρόνο» επισημαίνει ο  κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης, καθηγητής δερματολογίας, τέως Αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και πρόεδρος της Επιτροπής Ιαματικών Πηγών.

Σύμφωνα με τον κ. Κουσκούκη, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, όσοι πάσχουν από ακμή, πρέπει να έχουν υπόψη τους τα εξής: 

- Η ακμή βελτιώνεται λόγω της καλής διάθεσης και της έλλειψης στρες κατά τη διάρκεια των διακοπών. 

- Ο ήλιος και το θαλασσινό νερό βοηθούν τις περισσότερες φορές την ακμή, αλλά η έκθεση στον ήλιο πρέπει να γίνεται με μέτρο, διότι η υπερβολική έκθεση μπορεί να την επιδεινώσει. 

- Η χρήση του αντιηλιακού είναι απαραίτητη, ειδικά σε όσους πρόσφατα ολοκλήρωσαν αγωγή με ρετινοειδή, αλλά και σε όσους χρησιμοποιούν τοπική θεραπεία, που μπορεί να κάνει το δέρμα φωτοευαίσθητο.

- Οι γυναίκες, που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά για τη θεραπεία της ακμής, πρέπει να χρησιμοποιούν συστηματικά και αντιηλιακό στο πρόσωπο για να αποφύγουν τον κίνδυνο μελάσματος (δερματική δυσχρωμία). 

- Η επιλογή του αντιηλιακού είναι σημαντική, διότι πολλά προϊόντα, που δεν είναι σχεδιασμένα για το ακνεϊκό ή λιπαρό δέρμα, μπορεί να επιδεινώσουν ή και να προκαλέσουν ακμή. Το ίδιο ισχύει και για τα αντιηλιακά σώματος, καθώς όσοι έχουν λιπαρό δέρμα καλό θα ήταν να αποφεύγουν τα αντιηλιακά με τη μορφή λαδιού για το σώμα.

- Οι γυναίκες με αυξημένη εφίδρωση θα πρέπει κατά τους θερινούς μήνες να επιλέξουν μη λιπαρές μορφές μακιγιάζ, για να μη μπλοκάρουν επιπλέον τους σμηγματογόνους αδένες.

- Πολλές από τις τοπικές ή και συστηματικές με αντιβιοτικά θεραπείες, που ακολουθούνται κατά τους θερινούς μήνες, πρέπει να αντικατασταθούν με άλλα μη φωτοευαισθητοποιά προϊόντα, άρα μία επίσκεψη πριν από τις διακοπές στοβ δερματολόγο είναι επιβεβλημένη.

- Οι επεμβατικές θεραπείες για την ακμή, καθώς και για τις ουλές ακμής, απαγορεύονται τις εποχές με έντονη ηλιοφάνεια. 

- Τέλος, με την ηλιοφάνεια ο κίνδυνος μεταφλεγμονώδους υπέρχρωσης είναι εντονότερος, άρα απαγορεύεται ρητά να «πειράζουν» οι ασθενείς τα σπυράκια και να εκτίθενται στον ήλιο.