Περίπου μια δεκαετία θα πάρει η δοκιμή σε ανθρώπους του τεχνητού δέρματος, που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο, το οποίο, μάλιστα, έχει και τρίχες. 

Το δέρμα είναι πολύπλοκο όργανο, σύμφωνα με τους Ιάπωνες επιστήμονες, που κατάφεραν να φτιάξουν το τεχνητό δέρμα και να το μεταμοσχεύσουν σε ποντίκια. Ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που δημιουργήθηκε τόσο ολοκληρωμένο τεχνητό δέρμα. Στο δέρμα υπάρχουν οι θύλακες, από όπου βγαίνουν τρίχες, ιδρωτοποιοί και σμηγματογόνοι αδένες.

Η πρώτη ύλη για το δέρμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ήταν κύτταρα από τα ούλα των τρωκτικών, τα οποία - με τις κατάλληλες χημικές ουσίες - μετατράπηκαν σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα. Αυτά με τη σειρά τους αναπρογραμματίσθηκαν, ώστε να δημιουργήσουν όλα τα στρώματα και τις δομές του φυσικού δέρματος. Τελικά το δέρμα, αφού μεταμοσχεύθηκε στα πειραματόζωα, δημιούργησε μόνο του τις κατάλληλες συνδέσεις με τα νεύρα και τις μυϊκές ίνες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr Τακάσι Τσούτζι του Κέντρου Αναπτυξιακής Βιολογίας Ρίκεν και του Πανεπιστημίου Επιστημών του Τόκιο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science Advances".  Στόχος τους είναι να καλλιεργήσουν στο εργαστήριο ένα πλήρως λειτουργικό δέρμα από κύτταρα ασθενών, που έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα, ώστε να μεταμοσχευθεί σε αυτούς. Κάτι τέτοιο θα είναι σαφώς ανώτερο σε σχέση με τις σημερινές τεχνικές μεταμόσχευσης δέρματος.

Επιπλέον στο μέλλον τέτοια δέρματα εργαστηρίου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από εταιρείες φαρμάκων και καλλυντικών για τον έλεγχο νέων προϊόντων. Μέχρι σήμερα η ανάπτυξη τεχνητού / εργαστηριακού δέρματος έχει συναντήσει μεγάλα εμπόδια από το γεγονός ότι είναι δύσκολο το δέρμα να διαθέτει όλα τα σημαντικά όργανα και λειτουργίες του φυσικού δέρματος.

«Η νέα τεχνική επιτυγχάνει τη δημιουργία δέρματος, το οποίο απομιμείται τη λειτουργικότητα του φυσιολογικού ιστού. Πλησιάζουμε, πλέον, στο όνειρο να μπορέσουμε να αναδημιουργήσουμε στο εργαστήριο ένα πραγματικό δέρμα για μεταμόσχευση» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης.