Σε νέα έκθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι «βάσει των μελετών, υπάρχει ισχυρή επιστημονική συμφωνία πως ο ιός Ζίκα αποτελεί αιτία του συνδρόμου Guillain-Barre, της μικροκεφαλίας και άλλων νευρολογικών παθήσεων».

Τα τελευταία δεδομένα για το πρώτο τρίμηνο του 2016 κάνουν λόγο για μετάδοση του επικίνδυνου ιού σε 61 περιοχές του πλανήτη. Για πρώτη φορά, δε, εντοπίζονται κρούσματα μικροκεφαλίας σχετιζόμενα με τον ιό Ζίκα και σε χώρα εκτός Βραζιλίας. Πρόκειται για την Κολομβία, όπου διερευνώνται 32 κρούσματα μικροκεφαλίας, από τα οποία τα 8 έχουν, ήδη, βγει θετικά στον ιό - η Βραζιλία έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό, ενώ τα ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα μικροκεφαλίας από πέρυσι τον Οκτώβριο έως σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 5.230.

Στα Νησιά Κουκ, στη Γαλλική Πολυνησία, στη Νήσο του Πάσχα και στη Νέα Καληδονία η επιδημία του ιού έχει, πλέον, τελειώσει. Στην Αργεντινή, στη Χιλή, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στη Νέα Ζηλανδία και στις ΗΠΑ έχουν αναφερθεί κρούσματα, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα οφείλονται σε σεξουαλική μετάδοση, αφού δεν έχουν εντοπιστεί μολυσμένα κουνούπια, ούτε οι πάσχοντες είχαν ιστορικό ταξιδιού σε χώρα με εξάπλωση του ιού.

Σχετικά με το σύνδρομο Guillain-Barre, που προκαλεί παροδική παράλυση, συνολικά 13 χώρες και περιοχές έχουν αναφέρει αύξηση στα κρούσματά του από τότε που εμφανίστηκαν κρούσματα του ιού Ζίκα στα εδάφη τους.