Αποδόμηση των ελάχιστων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) και κακοδιαχείριση που καταλήγει σε απώλεια κρατικών πόρων, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ.

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για "δημιουργική ασάφεια" από το υπουργείο Υγείας σε ότι αφορά τις προτάσεις του για την ΠΦΥ σε ότι αφορά τον τρόπο και τον χρόνο υλοποίησης, αλλά και στις εξαγγελίες για προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και εργαστηριακών για ενίσχυση της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης.

Στο μεταξύ, οι μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ βρίσκονται υπό πλήρη κατάρρευση, χωρίς παθολόγους, γυναικολόγους, παιδίατρους, καρδιολόγους κλπ. 

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η συνεχιζόμενη υπολειτουργία του διαγνωστικού τομέα, εξαναγκάζει τους πολίτες να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να έχουν στοιχειώδεις παροχές υγείας. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά "είναι αδιανόητο να μην μπορούν οι ασφαλισμένοι να κάνουν β-χοριακή, τεστ PAP, μαστογραφία, και άλλες απλές εξετάσεις στις δημόσιες δομές ΠΦΥ, ενώ υπάρχει εξοπλισμός που "αναπαύεται" στα κτίρια των μονάδων του ΠΕΔΥ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Μαστογράφοι των μονάδων Περιστερίου, Τούμπας, Καλλιθέας, Πατρών και οι Μετρητές Οστικής Πυκνότητας στις ΜΥ ΠΕΔΥ Αθηνών, Πατρών που δεν λειτουργούν". 

Μισθώματα αντί για ιδιόχρηση

Η ΠΟΕ-ΕΟΠΥΥ υπογραμμίζει ακόμη, ότι "εδώ και έξι μήνες οι ΔΥΠΕ συνεχίζουν να δαπανούν εκατομμύρια ευρώ για μισθώματα, ενώ υπάρχουν δημόσια κτήρια που θα μπορούσαν να μεταστεγαστούν οι Μονάδες Υγείας ΠΕΔΥ και έτσι θα εξοικονομούσαν πολύτιμους πόρους, προκειμένου να επενδυθούν για νέο εξοπλισμό και αντιδραστήρια. 

Επιπλέον, στο θέμα των προμηθειών βρισκόμαστε στο απόλυτο μηδέν. Κανένας διαγωνισμός αντιδραστηρίων, υλικών και νέου εξοπλισμού, δεν πραγματοποιήθηκε, που είναι το προαπαιτούμενο για την επανεκκίνηση του μεγαλύτερου όπλου της ΠΦΥ, που είναι ο διαγνωστικός τομέας". 

Διαγωνισμοί

Σε ότι αφορά τις ιατρικές εξετάσεις, οι εργαζόμενοι σημειώνουν πως "ταυτόχρονα, υπάρχουν Νοσοκομεία, Κ.Υ και ΜΥ ΠΕΔΥ που προμηθεύονται υλικά και αντιδραστήρια σε τιμές διπλάσιες ή και τριπλάσιες από ότι θα προμηθεύονταν εάν υπήρχαν κεντρικές συμβάσεις ανά ΔΥΠΕ και παρόλα αυτά δεν γίνεται πράξη, απολύτως τίποτα. Οι προτάσεις μας είναι κατατεθειμένες εδώ και καιρό, αλλά οι ανειλημμένες υποχρεώσεις του Υπουργού Υγείας με την συνεχή παρουσία του στα τηλεοπτικά πάνελ δεν τον αφήνουν να ασχοληθεί!

Επιπρόσθετα, οι ΔΥΠΕ δεν έχουν εκμεταλλευτεί το εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό που υπηρετεί στο ΠΕΔΥ προκειμένου να οργανώσουν προγράμματα αγωγής και πρόληψης υγείας που δεν κοστίζουν τίποτα και είναι προαπαιτούμενο για την θωράκιση της δημόσιας Υγείας. 

Αντίθετα, έχουν επιδοθεί σε ένα σαφάρι μετακινήσεων προσωπικού με περαιτέρω αποδόμηση και διάλυση των Μονάδων Υγείας, είτε με την ανοχή, είτε με την εντολή του Υπουργείου Υγείας. Πολλές από αυτές τις μετακινήσεις καλύπτουν κενά που προέκυψαν από ρουσφετολογικές μετατάξεις και μετακινήσεις προσωπικού, οι οποίες πολλές φορές συνοδεύονται από θετικές εισηγήσεις των Νοσοκομείων. (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μαζικές αιτήσεις για μετατάξεις-μεταθέσεις από Νοσοκομεία στις ΜΥ των ΠΕΔΥ που ικανοποιούνται από υπηρεσιακά συμβούλια των ΔΥΠΕ)".

Απραξία

Καταλήγοντας, η ΠΟΕ-ΕΟΠΥΥ καταγγέλλει το υπουργείο Υγείας για πλήρη απραξία, για έλλειψη σχεδίου για να αντιμετωπίσει την κρίση στην δημόσια υγεία και για ανυπαρξία βούλησης για ενίσχυση και ανοικοδόμηση της δημόσιας ΠΦΥ