Προθέσεις ... "υιοθεσίας" της ΗΔΙΚΑ, έδειξε σήμερα ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, χαιρετίζοντας σε ημερίδα με τίτλο «Η Ψηφιακή Εποχή της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Υγείας - Αποτίμηση Έργων ΕΣΠΑ».

Ο Γενικός Γραμματέας χαρακτήρισε την ΗΔΙΚΑ είναι ένα ιδιαιτέρως απαραίτητο εργαλείο, τόσο σημαντικό, ώστε να δημιουργεί σκέψεις πως «η ιδιοκτησιακή σχέση με το Υπουργείο Εργασίας ίσως δημιουργεί κάποια προβλήματα», τα οποία όμως αναμένεται να επιλυθούν, με ρύθμιση που ετοιμάζει ο Πρωθυπουργός για θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που θα περιλαμβάνει και τα θέματα αρμοδιότητας σε ότι αφορά την ΗΔΙΚΑ.

Ο κ. Μπασκόζος, επεσήμανε πως η ΗΔΙΚΑ χρειάζεται προσωπικό και «θα έκανε θαύματα και στον τομέα της Υγείας». Σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ ΗΔΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ για τα θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα, τα όρια συνταγογράφησης, αλλά και τον αποτελεσματικό έλεγχο της διαφθοράς, σημειώνοντας πως δεν θα ανεχθεί «διαγκωνισμούς, ποιος είναι ο καλύτερος κλπ».

Στους στόχους του υπουργείου Υγείας όπου θα έχει συμμετοχή και η ΗΔΙΚΑ περιλαμβάνονται ο φάκελος ασθενούς και η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την ΠΦΥ, τα μητρώα ασθενών και μητρώα εμβολίων και εμβολιασμών. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη πρωτογενούς άντλησης στοιχείων από τα νοσοκομεία για τις ανθεκτικές λοιμώξεις και τη μικροβιακή αντοχή, καθώς και την κατανάλωση αντιβιοτικών, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία ύπαρξης ενός αρχείου του ΕΟΜ.

Σε ό,τι αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Αναστάσιος Τάγαρης, τόνισε πως θα πρέπει να αποφευχθεί η εφαρμογή της μεταρρύθμισης, πριν την ύπαρξη του σωστού πληροφοριακού συστήματος. Έτσι, πρότεινε να ξεκινήσει η εφαρμογή πιλοτικά, σε λίγα κέντρα, για να υπάρξει η ανάδραση από τους γιατρούς - χρήστες και να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις.