Αυξάνονται σταδιακά τα περιστατικά βίας από πλευράς μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα, προσδοκώντας ότι θα ανοίξουν για να προχωρήσουν προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Τα κρούσματα βίας πληθαίνουν και στα νοσοκομεία της περιοχής, με αποτέλεσμα σήμερα να καταγγείλουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Κιλκίς δύο πρόσφατα σοβαρά περιστατικά, που τους οδήγησαν να ζητήσουν την επαναπρόσληψη εταιρίας security στο Νοσοκομείο, για λόγους ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, κατήγγηλε ότι την Παρασκευή 25/03/2016, περίπου στις 23:30 μ.μ. έφτασε με ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β. από την Ειδομένη, Μαροκινός μετανάστης αγνώστων λοιπών στοιχείων, σε κατάσταση μέθης και με πιθανή λήψη ουσιών. 

Λόγω του ότι βρισκόταν σε συγχυτική και διεγερτική κατάσταση ειδοποιήθηκε το Αστυνομικό Τμήμα δύο φορές μέχρι που τελικά συνελήφθη, καθώς προκάλεσε γενικευμένο επεισόδιο, επιτιθέμενος με κλωτσιές και κάθε είδους χτυπήματα στον τραυματιοφορέα που προσπάθησε να τον συγκρατήσει, για να τον προστατεύσει και να τον περιορίσει από ενδεχόμενο αυτοτραυματισμό, αλλά και για να προστατέψει ασθενείς συνοδούς και εργαζομένους στο νοσοκομείο. 

Παρόμοιο φαινόμενο παραβατικής συμπεριφοράς συνέβη και στο Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Γουμένισσας στις 27/01/2016 όπου διαπράχθηκε κλοπή υπηρεσιακού οχήματος και διάρρηξη του χρηματοκιβωτίου της υπηρεσίας από αγνώστους για το οποίο διεξάγεται έρευνα και έχουν κινηθεί ήδη οι νόμιμες διαδικασίες. 

Με αφορμή τα προαναφερθέντα και όχι μόνο επεισόδια, οι εργαζόμενοι τόνισαν την αγαστή συνεργασία της Αστυνομίας με το νοσοκομείο, όμως ζήτησαν η παρέμβασή της σε ανάλογα περιστατικά να είναι πιο αποτελεσματική, καθώς ο χώρος του Νοσοκομείου χρήζει άμεσης προτεραιότητας ως προς την προστασία ασθενών και εργαζομένων.

Απευθυνόμενοι στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας σημείωσαν ότι θα συνεχίσουν να προσφέρουν αγόγγυστα τις υπηρεσίες τους σε συνθήκες κρίσης και ελλείψεων, όμως απαίτησαν άμεσα την προστασία τους, μέσω της κάλυψης του νοσοκομείου από εταιρία φύλαξης, τονίζοντας ότι επί 15ετία το νοσοκομείο φυλασσόταν, όμως η εταιρία αποχώρησε το Νοέμβριο, λόγω υποχρηματοδότησης.

Πρόσθεσαν ότι το θέμα το είχαν επισημάνει επανειλημμένα στη Διοίκηση του Νοσοκομείου, στον Διοικητή της 4ης Υ.ΠΕ, αλλά και στον Υπουργό Υγείας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν εισακούστηκαν.

Το ΕΚΕΠΥ
Σημειώνουμε ότι από σήμερα, κλιμάκιο του ΕΚΕΠΥ με επικεφαλής τον κ. Ν. Παπαευσταθίου,  Διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ) και Πρόεδρο του Συντονιστικού Οργάνου  του Υπουργείου Υγείας για την υγειονομική φροντίδα των προσφύγων, ξεκίνησε περιοδεία στις δομές και χώρους φιλοξενίας τους από 5 έως 8 Απριλίου, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα : 

Τρίτη 5 Απριλίου
1.    Πρέβεζα- Φιλιππιάδα (Στρ/δο Πετροπουλάκη)
2.    Δολιανά Ιωαννίνων 
3.    Κόνιτσα
4.    Κατσικάς Ιωαννίνων

Τετάρτη 6 Απριλίου
1.    Κοζάνη
2.    Πιερία (4 δομές)
3.    Βέροια (Στρ/δο Αμαρτωλού Κοκκίνου Ημαθίας) 
4.    Αλεξάνδρεια Ημαθίας (Στρ/δο 722  ΤΜΧ)

Πέμπτη 7 Απριλίου
1.      Γιαννιτσά
2.      Νέα Καρβάλη (Καβάλα)
3.      Ελευθερούπολη (Δήμος Παγγαίου)
4.      Δράμα

Παρασκευή 8 Απριλίου 
1.    Ειδομένη
2.    Νοσοκομείο Κιλκίς

Κατά τη διάρκεια των παραπάνω επισκέψεων, θα πραγματοποιηθούν επίσης συναντήσεις με όλους τους υγειονομικούς και θεσμικούς φορείς των περιοχών, προκειμένου να συζητηθούν θέματα συντονισμού παροχής υγειονομικής φροντίδας στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων.