Στο πρόγραμμα 100 σημείων δράσης του υπουργείου Υγείας και στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ -που για την υγεία υπολογίζονται στα 300 εκ. ευρώ- αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά την ημερίδα «Εθνική στρατηγική και οι επιχειρησιακές προτεραιότητες του τομέα Υγείας: Προτάσεις εξειδίκευσης της στρατηγικής στα επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020», που οργάνωσε το υπουργείο Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Ο Ανδρέας Ξανθός, τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, με ανοικτή την αξιολόγηση, με παρατεταμένη οικονομική κρίση και εντεινόμενο το προσφυγικό, όμως σημείωσε πως υπάρχουν υγιείς δυνάμεις που μπορούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια της χώρας.

Κάνοντας λόγο για την ενίσχυση του συστήματος υγείας με αυξημένη χρηματοδότηση και ανθρώπινο δυναμικό, παρατήρησε πως “πλέον, η πολιτική ηγεσία αισθάνεται πιο ασφαλής, ότι το 2016 μπορεί να είναι χρονιά σταθεροποίησης του συστήματος υγείας και αναβάθμισης των υπηρεσιών προς τους πολίτες”.

“Δίνουμε το σήμα ότι μια χώρα σε συνθήκες δημοσιονομικής πίεσης μπορεί να βάλει άλλες προτεραιότητες, πέρα από την ικανοποίηση των υποχρεώσεων”, σημείωσε ο κ. Ξανθός αναφερόμενος στην χθεσινή απόφαση για τους ανασφάλιστους.

Επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι δαπάνες για υγεία στην Ελλάδα απέχουν από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σημείωσε πως τα δημοσιονομικά περιθώρια για στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας υπολογίζεται να διευρύνονται κάθε χρόνο, εντούτοις παρατήρησε ότι οι δημόσιοι πόροι θα εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς.

Στο σημείο αυτό πρόσθεσε πως ο ιδιωτικός τομέας θα παίξει έναν διακριτό ρόλο με νέους όρους και κανονισμούς, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη διεκδίκησης χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, ιεράρχησης των αναγκών, κατάρτιση εθνικού στρατηγικού σχεδίου κλπ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, ξεκίνησε λέγοντας πως “οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους”, υπογραμμίζοντας την απουσία τομεακού προγράμματος. Στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο θα συνεργαστεί στενά με τις Περιφέρειες, ώστε τα νοσοκομεία να ενισχυθούν με εξοπλισμό, καθώς οι υποδομές υγείας που υπάρχουν είναι αρκετές.

Ο κ. Πολάκης παρατήρησε ακόμη ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα των νοσοκομείων δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, τη στιγμή που ήδη έχουν δαπανηθεί γι΄ αυτά 60 εκ. ευρώ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι “έτσι δεν μπορεί να διοικηθεί σύστημα, ειδικά στην ψηφιακή εποχή” και ο νέος νόμος για τις προμήθειες, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί χωρίς σωστή μηχανογράφηση.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, έκανε λόγο για άξονες πολιτικής δημόσιας υγείας που αφορούν την μεταρρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου για τη Δημόσια Υγεία, τον εξορθολογισμό της διοικητικής διάρθρωσης, την ενδυνάμωση των επαγγελματιών δημόσιας υγείας, αλλά και τη διαχείριση μειζόνων παραγόντων κινδύνου, όπως τα οινοπνευματώδη, η διατροφή και η φυσική άσκηση. Ιδίως για το κάπνισμα ο κ. Μπασκόζος εξέφρασε την αποφασιστικότητα του υπουργείου να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο.