Κάλυψη των κενών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας της χώρας με 13.000 προσλήψεις ανέργων επαγγελματιών υγείας, σε ορίζοντα εξαετίας με διετείς συμβάσεις απασχόλησης, πρότεινε ο υπουργός Υγείας Παν. Κουρουμπλής, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας " ο κ. Κουρουμπλής, αφού προηγουμένως ευχαρίστησε τον κ. Σταθάκη και τους Γραμματείς για την παρουσία τους στο Υπουργείο Υγείας, τους ενημέρωσε ενδελεχώς για την πρόταση που έχει ήδη υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έμπρακτη υποστήριξη του συστήματος παροχής δημόσιων υπηρεσιών Υγείας στην Ελλάδα στην οποία προτείνεται μεταξύ άλλων η ενίσχυσή του με 13.000 προσλήψεις ανέργων-επαγγελματιών υγείας.

Οι εν λόγω προσλήψεις -ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής- οι οποίες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσω εξειδικευμένων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, θα είναι για 6 χρόνια και αφορούν 24μηνες συμβάσεις απασχόλησης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο κρίσιμο ζήτημα που αφορά την προμήθεια του ΕΚΑΒ με 186 ασθενοφόρα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για έναν διαγωνισμό που ενώ εκκρεμεί εδώ και 7 χρόνια, ήδη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προέβη στην κατοχύρωση των 90 εξ αυτών. Για τα υπόλοιπα 96, που είναι ήδη σε εξέλιξη η επαναδιαπραγμάτευση επί των τιμών τους, υπογραμμίστηκε η ανάγκη ολοκλήρωσης της διαδικασίας μέχρι τα τέλη του 2015. Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι τόσο η πρόταση του Υπουργείου Υγείας προς την Κομισιόν όσο και το θέμα του διαγωνισμού των ασθενοφόρων θα εξεταστούν με ιδιαίτερη προσοχή".

Στη συνάντηση των δύο υπουργών, μετείχαν επίσης  ο Αν. Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, οι Γενικοί Γραμματείς Δημοσίας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος και Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Αλέξης Χαρίτσης, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΚΤ κ. Γιώργος Ιωαννίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.

 

Αναπτυξιακή πρόταση από την ΠΕΦ

Εν συνεχεία ακολούθησε συνάντηση των Υπουργών με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ). Ο κ. Κουρουμπλής έθεσε υπόψη του κ. Σταθάκη και των εκπροσώπων των φορέων αναπτυξιακή παραγωγική πρόταση που αφορά τον χώρο της υγείας. Παράλληλα επεσήμανε τη σπουδαιότητα ενίσχυσης της παραγωγής, συμπαραγωγής και συσκευασίας φαρμάκου στην χώρα μας τόσο από τις πολυεθνικές όσο και από τις ελληνικές φαρμακευτικές, προκειμένου να συμβάλουμε στην πραγματική ανάπτυξη του τόπου με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας .

Οι εκπρόσωποι των φορέων επεσήμαναν την ανάγκη να δοθούν κίνητρα προς την φαρμακοβιομηχανία προκειμένου να υπάρξει επέκταση των επενδύσεων στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της ΠΕΦ δεσμεύτηκε ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει στις ηγεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων επενδυτικό-αναπτυξιακό πρόγραμμα τριετίας των μεγάλων φαρμακευτικών ελληνικών εταιρειών.