Ζουν μέρα την ημέρα, χωρίς τη θαλπωρή, τη ζεστασιά και την ασφάλεια άλλων παιδιών και μεγαλώνουν πριν της ώρας τους, αφού είναι αναγκασμένα να αντιμετωπίζουν μια βάναυση καθημερινότητα. 

Εν έτει 2016 πολλά παιδιά σε κάθε γωνιά του πλανήτη αφήνονται στο έλεος της ζωής λόγω οικονομικής ένδειας, ως επί το πλείστον. Η φτώχεια είναι η βασική αιτία που τέσσερα στα δέκα παιδιά καταλήγουν να ζουν στους δρόμους στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις στις αναπτυγμένες, σύμφωνα με νέα έρευνα. 

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές, με επικεφαλής την Πάουλα Μπραϊτστάιν του Πανεπιστημίου του Τορόντο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής JAMA Pediatrics.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία για περίπου 13.600 παιδιά και νέους ηλικίας έως 24 ετών από 24 χώρες. Το 39% δήλωσε τη φτώχεια ως αιτία για το ότι είναι άστεγο, το 32% τις ενδοοικογενειακές συγκρούσεις και το 26% την παιδική κακοποίηση. Μόνο το 10% των νέων δήλωσε ότι έμεινε άστεγο λόγω παραβατικής συμπεριφοράς του.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχει μελετηθεί επαρκώς το ζήτημα των άστεγων παιδιών, ένα σοβαρό θέμα, καθώς, συχνά, πολλοί άστεγοι νέοι θεωρούνται εκ των προτέρων ως άτομα με παραβατική συμπεριφορά, με συνέπεια να περιθωριοποιούνται σταδιακά και να ωθούνται στην εγκληματικότητα και στην παρανομία.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι πολλά παιδιά, όταν εγκαταλείπουν το σπίτι τους, καταλήγουν στους δρόμους επειδή, απλώς, δεν έχουν πού αλλού να πάνε. Για τον λόγο αυτό, όπως είπαν, πρέπει να υπάρχουν τα κατάλληλα «δίχτυα» ασφαλείας γι’ αυτά τα παιδιά και κυρίως ειδικά προγράμματα στέγασης.