Έντονη ανησυχία για την Δημόσια Υγεία εκφράζουν οι παιδίατροι της Αττικής μετά τα πρόσφατα κρούσματα ηπατίτιδας Α στους προσφυγικούς καταυλισμούς, επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεσο εμβολιασμό των προσφύγων, ο οποίος κινδυνεύει να παραμένει ευχολόγιο, με κινδύνους προσβολής της δημόσιας υγείας από λοιμώδη νοσήματα.

Σε επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.), υπογραμμίζει το χάος να επικρατεί στο λιμάνι του Πειραιά, στην Ειδομένη αλλά και αλλού, και σημειώνει τους κινδύνους στη Δημόσια Υγεία, με πρόσφυγες  που έχουν να πλυθούν πάνω από 15 ημέρες, με συνθήκες διαμονής που δεν είναι ανθρώπινες, με διάφορες ΜΚΟ που για κάποιες δεν γνωρίζουμε καν αν είναι πιστοποιημένες ή περιπλανώμενοι διακινητές προσφύγων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Κ. Νταλούκας, σημείωσε στην επιστολή, πως "η ανησυχία μας για επαπειλούμενα λοιμώδη νοσήματα μεγάλωσε ακόμα περισσότερο όταν διαβάσαμε την ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ για αιτούμενη χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ, για την αγορά εμβολίων, προκειμένου να εμβολιαστούν οι πρόσφυγες.  

Μαζί με την επιστολή, η Ένωση παραθέτει αλληλογραφία μεταξύ της Ένωσης και του ΠΟΥ σχετικά με τους εμβολιασμούς (προηγούμενο ρεπορτάζ Healthmag, εδώ), αλλά και απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή Α. Φωκά, σχετικά με την επιστολή από τον ΠΟΥ, για τον εμβολιασμό προσφύγων.

Με δεδομένα τα παραπάνω, η Ένωση Παιδιάτρων, προχώρησε σε ερωτήσεις προς το Ινστιτούτο Παστέρ, στο οποίο υπάρχει μεν επάρκεια εμβολίων πολυομυελίτιδας, εντούτοις είναι άγνωστη η ύπαρξη εγγράφου του υπουργείου σχετικά με παραγγελία 3000 δόσεων του εμβολίου (1000 πόσιμο και 2000 ενέσιμο). Και θέτει ερώτημα προς τον υπουργό, γιατί δεν ξεκινά ο εμβολιασμός κατά της πολυομυελίτιδας έστω και τώρα. 

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπολόγισε το κόστος των εμβολιασμών σε 100 εκ. ευρώ. Η Ένωση Παιδιάτρων κοινοποίησε το έγγραφο του ΠΟΥ στο υπουργείο, όμως κατήγγηλε χθες, ότι δεν δόθηκε καμία σημασία στο έγγραφο από το υπουργείο, που ούτε κάν μπήκε στον κόπο να ρωτήσει τι είναι αυτό που κοινοποίησε η ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ, και βάσει του οποίου θα μπορούσε να υποστηριχτεί αίτημα χρηματοδότησης από τους ευρωπαίους εταίρους για τον εμβολιασμό του πληθυσμού που μετακινείται προς την κεντρική Ευρώπη.

Επισημαίνοντας πως είναι γνωστά τα προβλήματα που προκύπτουν στους πρόχειρους προσφυγικούς καταυλισμούς με αυτές τις συνθήκες διαβίωσης, ο πρόεδρος και ο γ.γ. της Ένωσης κ.κ. Νταλούκας και Φούσκας, διερωτήθηκαν: Πότε θα εμβολιαστούν όλοι οι πρόσφυγες που κατακλύζουν την χώρα μας; Πότε θα πλυθούν; Πότε θα φάνε σωστό φαγητό; Ποιοί θα κάνουν τα εμβόλια στα παιδιά; Αν αρχίσουν οι διάρροιες σε μεγάλη έκταση, αν οι ψείρες επικρατήσουν, αν τα περιστατικά  ψώρας πολλαπλασιασθούν, αν με την άνοδο της θερμοκρασίας έλθουν τα κουνούπια με όσα αυτά μεταδίδουν, τί θα γίνει;

Επιπλέον, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με πρόσφατη εισήγησή της πρότεινε τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού που εργάζεται στα κέντρα υγείας. Και οι παιδίατροι διερωτήθηκαν γιατί όμως δεν είναι υποχρεωτικός; Έχει ξεκινήσει να γίνεται; Οι εμβολιασμοί καταγράφονται κάπου; Υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα που υλοποιείται; 

Αναφερόμενοι στην πρόσφατη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που προτείνει εμβολιασμό των παιδιών των προσφύγων με το τετραδύναμο (διφθερίτιδα-τέτανο-κοκίτη-πολιομυελίτιδα), ή σε έλλειψη αυτού με το πενταδύναμο, διερωτήθηκαν πού θα βρεθεί το τετραδύναμο εμβόλιο αφού έχει έλλειψη που δεν θα αποκατασταθεί μέσα στο 2016; Σημαντική έλλειψη έχει και το αντίστοιχο πενταδύναμο. Αν τελικά γίνουν εμβολιασμοί των παιδιών των προσφύγων με τα λίγα υπάρχοντα πενταδύναμα, θα μείνουν ανεμβολίαστα πολλά Ελληνόπουλα. 

Καταλήγοντας οι εκπρόσωποι των ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων, διερωτήθηκαν αν υπάρχει κάποιο σοβαρό και οργανωμένο σχέδιο που υλοποιείται από το Υπουργείο Υγείας, όσον αφορά τον συστηματικό εμβολιασμό των παιδιών των προσφύγων και επομένως την διαφύλαξη της διασποράς επικίνδυνων λοιμωδών νοσημάτων στον Ελληνικό πληθυσμό ή είναι θέμα χρόνου να εμφανιστούν πολύ σοβαρά λοιμώδη νοσήματα που είχαν εξαφανιστεί από την χώρα μας όπως η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά, ο κοκίτης κλπ; Και παρατηρώντας την περιορισμένη παρουσία του κράτους στους καταυλισμούς, διερωτήθηκε οι αποκαλούμενες ΜΚΟ από που ελέγχονται; Λογοδοτούν κάπου ή κάνουν ότι θέλουν;