Όποτε κι αν χάσει κάποιος τον/τη σύντροφό του, ακόμη κι αν κατά κάποιο τρόπο είναι προετοιμασμένος γιαυτό, υποφέρει και η κατάσταση της υγείας του, ψυχικής αλλά και σωματικής, επιβαρύνεται σημαντικά...

"Έχασε τον άντρα της / τη γυναίκα του και δεν άντεξε η καρδιά της / του" συνηθίζει να λέει ο σοφός λαός. Πράγματι, νέα ερευνητικά δεδομένα κάνουν λόγο για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, ειδικά όταν ο χαμός είναι αιφνίδιος. Μάλιστα το πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί μέχρι κι έναν χρόνο μετά την απώλεια, υποστηρίζουν Δανοί ερευνητές. Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη μορφή αρρυθμίας της καρδιάς και συνιστά παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια κ.ά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σίμον Γκραφ του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Ώρχους, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ Open Heart, μελέτησαν στοιχεία για 88.600 ανθρώπους που είχαν διαγνωσθεί με κολπική μαρμαρυγή και, συγκριτικά, για 886.120 υγιείς.
Από τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή, περίπου 17.500 είχαν χάσει τον σύντροφό τους. Η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος αρρυθμίας ήταν 41% μεγαλύτερος σε αυτούς τους ανθρώπους, σε σχέση με όσους δεν είχαν βιώσει παρόμοια απώλεια. Ο αυξημένος κίνδυνος ήταν άσχετος με το φύλο ή προϋπάρχουσες ιατρικές συνθήκες (π.χ. διαβήτης).

Ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής είναι μεγαλύτερος από 8 έως 14 μέρες μετά τον θάνατο του αγαπημένου προσώπου και μετά βαθμιαία υποχωρεί, εωσότου περάσει περίπου ένας χρόνος. Η κατάσταση είναι πιο σοβαρή ακόμη μεταξύ των ηλικιωμένων, που έχουν περάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής τους με το ταίρι τους -  τα άτομα άνω των 60 ετών έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να εκδηλώσουν κολπική μαρμαρυγή λόγω θανάτου του συζύγου τους.

Επίσης ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, όταν ο θάνατος ήρθε τελείως απρόσμενα ή στα άτομα που, ήδη, είχαν διαγνωσθεί με αρρυθμία της καρδιάς τους. Όταν ο/η σύντροφος που πέθανε, ήταν υγιής τον προηγούμενο μήνα, τότε η πιθανότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής αυξάνει κατά 57%, κάτι που δεν συμβαίνει, αν ο θάνατος είναι λίγο - πολύ αναμενόμενος λόγω προϋπάρχουσας ασθένειας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τέτοια συμβάντα προκαλούν αυξημένο συναισθηματικό στρες και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού. Η θλίψη λόγω πένθους αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο καρδιαγγειακής αιτιολογίας ή για ψυχικές παθήσεις.