Ένα ένζυμο, που ονομάζεται GSK-3, βρέθηκε ότι συνδέεται με την παράταση της ζωής κατά 16% σε έντομα. Η αναζήτηση του "μαγικού" φίλτρου, που θα χαρίσει τη μακροζωία, είναι στόχος των επιστημόνων εδώ κι εκατοντάδες χρόνια...

Τα υγιή γηρατειά, με δεδομένο ότι έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής, είναι ζητούμενο της επιστημονικής κοινότητας διεθνώς. Πλέον δεν αποκλείεται να υπάρξει στο μέλλον ένα χάπι, που θα χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής. Ομάδα Βρετανών και Γερμανών επιστημόνων ανακάλυψε ότι ένα κοινό ψυχοφάρμακο, το λίθιο,που χρησιμοποιείται για τη διπολική διαταραχή, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής εντόμων, μυγών συγκεκριμένα. Οι επιστήμονες από το UCL είδαν ότι μικρές δόσεις λιθίου παρέτειναν κατά 16% (αλλιώς κατά το 1/5) στα πειραματόζωα.

Τα ενθαρρυντικά ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό βιολογίας "Cell Reports".

Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι το λίθιο σε χαμηλή δοσολογία μείωσε το στρες στον οργανισμό των μυγών και μπλόκαρε την παραγωγή λίπους, καταστάσειςάγματα που, στους ανθρώπους, ισοδυναμούν με καλύτερη υγεία, εκτός από μακροβιότητα.

Το επίτευγμα χαρακτηρίσθηκε «ενθαρυντικό», επειδή μπορεί να ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων που παρατείνουν τη ζωή. Πλέον το ένζυμο GSK-3  αποτελεί φάρμακο - στόχο, καθώς μπλοκάρεται η δράση του, χαρίζοντας περισσότερα χρόνια ζωής. Το λίθιο, όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα μακρά εμπειρία αξιοποίησής του στην Ψυχιατρική, σταθεροποιεί τη διάθεση - αν και άγνωστο με ποιον μηχανισμό - των διπολικών (μανιοκαταθλιπτικών) ασθενών, αλλά σε μεγάλες δόσεις μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες.

Στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί ως τονωτικό, καθώς και για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας (ποδάγρας) και της ημικρανίας. Στη σύγχρονη ιατρική, εκτός από τη σταθεροποίηση της ψυχικής διάθεσης, δοκιμάζεται και για την ενίσχυση της μνήμης.

Μετά τις μύγες θα ακολουθήσουν πειράματα σε ποντίκια ή πιθήκους κι αν όλα πάνε καλά, θα γίνουν κλινικές μελέτες και σε ανθρώπους. Ο τελικός στόχος είναι ένα αντιγηραντικό φάρμακο, το οποίο θα μπορούσαμε να παίρνουμε στη μέση ηλικία, με την προοπτική να ζήσουμε μια δεκαετία παραπάνω, αλλά έχοντας καλή υγεία.