Την Ειδομένη επισκέπτεται σήμερα ο επικεφαλής του τμήματος επιδημιολογικής επιτήρησης και απόκρισης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) Dr. Denis Coulombier, συνοδευόμενος από κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να διαπιστώσει τα προβλήματα υγειονομικής κάλυψης των προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στον πρόχειρο καταυλισμό που έχει στηθεί κοντά στα σύνορα.

Ο επικεφαλής του ECDC, βρίσκεται στη χώρα μας από χθες, οπότε και ενημερώθηκε από κλιμάκιο επιστημόνων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., της ΕΣΔΥ και του ΕΚΕΠΥ, για τις υγειονομικές ανάγκες, στα κεντρικά γραφεία του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. 
συναντήθηκε με τον επικεφαλής του 

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν λοιμώδη νοσήματα και παρουσιάστηκαν τα δεδομένα επιτήρησης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σχετικά με τους προσφυγικούς και μεταναστευτικούς πληθυσμούς στην Ελλάδα. Επίσης, παρουσιάστηκε το σύστημα επιτήρησης συνδρόμων που θα εφαρμοστεί σε μετανάστες και πρόσφυγες

Όπως ανακοινώθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ, η συνεργασία του Κέντρου με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για θέματα λοιμωδών νοσημάτων και δημόσιας υγείας θα συνεχιστεί με ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων επιδημιολογικής επιτήρησης και απόκρισης.

Στο μεταξύ αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να διανεμηθούν στους πρόσφυγες που παραμένουν στους άτυπους καταυλισμούς, ενημερωτικά φυλλάδια στη γλώσσα τους (αραβικά, φαρσί και κουρδικά), για την ανάγκη να μετακινηθούν από τους άτυπους καταυλισμούς και να σκεφτούν ότι θα είναι καλύτερα να παραμείνουν σε οργανωμένους, στεγασμένους χώρους που δημιουργούνται προκειμένου να διευκολυνθεί η διαβίωσή τους και να τύχουν ολοκληρωμένης υγειονομικής και διατροφικής περίθαλψης.