Στο κεντρικό κτίριο του ΕΟΠΥΥ, εκεί όπου γίνονται οι εργαστηριακές εξετάσεις, στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Δεληγιώργη, ένα ιδιαίτερο γκράφιτι δια χειρός ενός ταλαντούχου street artist, του ΙΝΟ, δίνει το ηχηρό μήνυμα ότι η προσκόλληση στην ύλη μας κάνει να ξεχνάμε το πιο πολύτιμο αγαθό, την υγεία μας και να χάνουε τον εαυτό μας. 

Όπως εξήγησαν οι ειδικοί σε συνέντευξη τύπου, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας για την ηπατίτιδα C, στην Ελλάδα οι πάσχοντες από χρόνια ηπατίτιδα C ανέρχονται σε 167.000, χωρίς όμως το 80% να το γνωρίζει, καθώς δεν εξετάζεται. Αυτό έχει ως συνέπεια να συνεχίζουν να μεταδίδουν τον επικίνδυνο ιό εν αγνοία τους. Επιπλέον από τις 167.000 πάσχοντες, μόλις το 9,2% παίρνει κάποιου είδους θεραπεία. Παγκοσμίως εκτιμάται ότι υπάρχουν 130.000.000 άνθρωποι, που ζουν με τον ιό. Η ηπατίτιδα C είναι ασυμπτωματική νόσος, δηλαδή η πλειοψηφία των ασθενών με χρόνια λοίμωξη από τον ιό δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα, μέχρι η κατάσταση της υγείας του να επιδεινωθεί σοβαρά.

Ο πρόεδρος του συλλόγου ασθενών με ηπατίτιδα "Προμηθέας" Γιώργος Καλαμίτσης, είπε: «Πρωταρχικός μας στόχος για αυτήν την εκστρατεία ήταν το διαφορετικό. Προσπαθήσαμε να παντρέψουμε μια μορφή τέχνης με ένα μήνυμα, που να έχει απήχηση σε όλους τους συνανθρώπους μας. Αυτό που πραγματικά θέλουμε, είναι να δείξουμε στον κόσμο την αξία της υγείας, ως το πραγματικό και απαραίτητο αγαθό, για την καθημερινότητά μας. Να δείξουμε σε όλους γύρω μας, την αξία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης, αλλά κυρίως, να καταστήσουμε σαφές ότι η ηπατίτιδα C θεραπεύεται. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα. Να βρούμε έναν τρόπο, που θα αγγίζει τον κόσμο 365 ημέρες τον χρόνο».

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη τύπου προκύπτει ότι το ΕΣΥ δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από το υπέρογκο κόστος των νέων θεραπειών, οπότε υποχρεώνεται να βάλει αυστηρά κριτήρια για το ποιοι θα παίρνουν τα νέα φάρμακα - τα κριτήρια ένταξης στην αγωγή αφορούν στα άτομα με κίρρωση ήπατος τελικού σταδίου. Πρόκειται για θεραπείες που επιτυγχάνουν εκρίζωση του ιού σε όλες της μορφές της λοίμωξης. Ο "Προμηθέας" έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, υποστηρίζοντας ότι όλοι οι ασθενείς πρέπει να έχουν πρόσβαση στις νέες θεραπείες. 

Η νέα ενημερωτική εκστρατεία για την ηπατίτιδα C θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2016. Έχει δημιουργηθεί ένα κοινωνικό μήνυμα (video spot), ένα video με πλάνα και λήψεις από τη διάρκεια της δημιουργίας του γκράφιτι, αλλά και ένα microsite, που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.helpametheus.gr/.