Υπό κατάρρευση βρίσκεται η ΠΦΥ, οι ιδιωτικές μονάδες αντιμετωπίζουν τον αφανισμό και ο ΕΟΠΥΥ έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης αν αναλογιστεί κανείς τις οφειλές του προς τους παρόχους υγείας που χρονολογούνται από το 2010.

Αυτό επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ) η οποία σχεδιάζει την αντίδρασή της στην απειλή διακοπής των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, σε συντονισμό με τους Ιατρικούς Συλλόγους.

Συμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΣΚΕ κ. Φ. Πατσουράκο, το 2015 οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί, εργαστήρια και πολυϊατρεία πληρώνονται ανά 2,5 περίπου μήνες το 90% της εκάστοτε δαπάνης. Σε συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση της χώρας (κλείσιμο τραπεζών, έλεγχο κεφαλαίων κλπ) το μίγμα είναι εκρηκτικό και η αδυναμία επιβίωσης των φορέων ΠΦΥ καθίστανται σχεδόν βέβαιη. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι ασφαλισμένοι που σίγουρα  δεν ευθύνονται για την κατάσταση αυτή.

Για το λόγο αυτό, η ΠΟΣΚΕ σημειώνει πως "οι αποφάσεις για τις περαιτέρω ενέργειες μας θα ληφθούν συντεταγμένα όπως αρμόζει στις δύσκολες περιστάσεις που περνάμε συναισθανόμενοι τη δυσκολία και τα προβλήματα των ασθενών τους οποίους πρέπει να εξυπηρετούμε με γνώμονα τον όρκο μας και την ιατρική δεοντολογία, αλλά παράλληλα για να εξυπηρετούμε τους ασθενείς μας πρέπει να μπορούμε να λειτουργήσουμε τα ιατρεία και τα εργαστήρια μας και να ζήσουμε την οικογένειά μας.

Για τον λόγο αυτό θα υπάρξουν συναντήσεις των επαγγελματικών ενώσεων με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους για να υπάρξουν κοινές αποφάσεις υπό την αιγίδα του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων για την διασφάλιση των νομικών δικαιωμάτων των Ιατρών χωρίς βεβιασμένες ενέργειες που όχι μόνο δεν αποφέρουν όφελος αλλά πιθανόν να αποβούν σε βάρος των Ιατρών αλλά και του κοινωνικού συνόλου.

Παράλληλα καλούμε τον ΕΟΠΥΥ να σταθεί επιτέλους στον ύψος των περιστάσεων και να πάψει να απειλεί Ιατρούς όταν ο ίδιος παραβιάζει τους κανόνες που υπάρχουν από τις όποιες συμβάσεις αδιαφορώντας για την επιβίωση των φορέων ΠΦΥ που στηρίζουν τα τελευταία πέντε χρόνια με τεράστιο προσωπικό κόστος την δημόσια Υγεία. 

Ας αναλογιστούμε επιτέλους πως θα είναι η δημόσια υγεία χωρίς την στήριξη των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ οι οποίοι οδηγούνται σε αφανισμό".