Σημαντικός όγκος έργων που είχαν ενταχθεί σε προηγούμενα ΕΣΠΑ και αφορούν κυρίως κτιριακές υποδομές, μεταφέρονται πλέον στο νέο ΕΣΠΑ του υπουργείου Υγείας, το οποίο πρόκειται να διεκδικήσει περισσότερα από 480 εκ. ευρώ, αν και το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι τελικά θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ του τομέα Υγείας περί τα 300 εκ. ευρώ.

Ο γενικός γραμματέας Υγείας Πέτρος Γιαννουλάτος σημείωσε πως υπολογίζονται περίπου 180 εκ. ευρώ για περιφερειακά κτίρια, από τα οποία όμως τα 155 εκ. ευρώ αφορούν παλαιότερα έργα. Χρειάζονται οι πρόσθετοι πόροι για να αντιμετωπιστούν όμως κατασκευαστικά προβλήματα που έχουν προκύψει.

Ως παράδειγμα έφερε χαρακτηριστικά το ΤΕΠ της Ηγουμενίτσας, το οποίο όπως αστειευόμενος τόνισε, "σχεδιάστηκε το 2007 και θα γίνει το 2020". Γιατί "έξω από την Ηγουμενίτσα, υπάρχει ένα χωράφι. Μέσα στο χωράφι, υπάρχει ένα υπερσύγχρονο κτίριο που στεγάζει το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας. Και το νοσοκομείο της πόλης, απέχει από το κτίριο του ΤΕΠ, 20 χλμ. Τώρα θέλουμε "ιπτάμενα φορεία", για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς".

Επίσης, 200 εκ. ευρώ αφορούν προγράμματα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και αφορούν υπηρεσίες. Ο σχεδιασμός του υπουργείου αφορά 40.000 άτομα, τα οποία θα εκπαιδευθούν συνολικά σε 1100-1200 επιστημονικά αντικείμενα. Το 20% των ατόμων αυτών θα απασχολούνται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη στο χώρο υπηρεσίας τους, ενώ το υπόλοιπο 80% θα εκπαιδευτεί εξ΄ αποστάσεως. Στο σημείο αυτό, έφερε ως παράδειγμα κέντρα για τη νόσο Αλτζχάιμερ, των οποίων οι εργαζόμενοι θα εκπαιδευτούν και κάποιοι θα στελεχώσουν το επόμενο κέντρο κ.ό.κ.

Ο κ. Γιαννουλάτος υπογράμμισε ότι μόνο τα έργα που έχουν ξεκινήσει και υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσουν, ενώ όλα τα υπόλοιπα προγράμματα είναι υπό διαπραγμάτευση.