Η εφαρμογή κλειστών προϋπολογισμών στα νοσοκομεία με ειδικό λογαριασμό για τα φάρμακα, με απώτερο στόχο τον κλειστό προϋπολογισμό φαρμάκων ανά κλινική, εντάσσεται στις προθέσεις της κυβέρνησης, σε ότι αφορά τα οικονομικά των νοσοκομείων, αλλά και την εφαρμογή του μέτρου του νοσοκομειακού clawback, μετά από συμψηφισμό με τις εκπτώσεις που έχουν δώσει οι προμηθεύτριες εταιρίες.

Στα καίρια ζητήματα που αφορούν τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας όπως το νοσοκομειακό clawback και η αναμενόμενη γενική ανακοστολόγηση των φαρμάκων, αναφέρθηκαν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για την κάλυψη των ανασφαλίστων.

Ο υπουργός σημείωσε ότι έχει συγκροτηθεί ένας μηχανισμός παρακολούθησης, επιτήρησης και ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία φέτος, με επικεφαλής τη Διεύθυνση Οικονομικών του Υπουργείου. "Στον μηχανισμό αυτό, συμμετέχουν ο ΕΟΠΥΥ, ο ΕΟΦ , η ΗΔΙΚΑ και οι υγειονομικές Περιφέρειες, ενώ παράλληλα και οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί κάνουν μία πολλή μεγάλη προσπάθεια να έχουμε μηνιαία δεδομένα για την εξέλιξη της δαπάνης και κυρίως να ενισχύσουμε τις παρεμβάσεις ελέγχου της ζήτησης, μέσα από την ενεργοποίηση και των επιτροπών για τα θεραπευτικά πρωτόκολλα ανά νοσοκομείο, και των επιτροπών ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και των ογκολογικών συμβουλίων, τα οποία διαχειρίζονται τα ακριβά φάρμακα που αφορούν τους ογκολογικούς ασθενείς. 

Κάνουν λοιπόν μία σημαντική προσπάθεια να υπάρξει περιορισμός της ζήτησης και κατανάλωσης φαρμάκων στα νοσοκομεία, να μην υπάρχουν φαινόμενα σπατάλης, όπως ενδεχομένως υπήρχαν στο παρελθόν, και να είμαστε σίγουροι γι΄ αυτό".

Ο υπουργός Υγείας έστειλε μήνυμα προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, ότι "θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, έτσι ώστε η υπέρβαση της δαπάνης, πάνω από το όριο που έχει τεθεί, να είναι η λιγότερο δυνατή και άρα και η επιβάρυνση των ΚΑΚ να είναι η λιγότερη δυνατή και άρα να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και στην ανάγκη εφοδιασμού των δημόσιων νοσοκομείων". 

Όπως τόνισε ο υπουργός, αυτό που εκκρεμεί τώρα, είναι μία υπουργική απόφαση που θα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του clawback, πώς αυτό θα κατανέμεται, και η προσπάθειά τους στο υπουργείο είναι να συνυπολογίζεται η έκπτωση που δίνουν οι εταιρείες στα νοσοκομεία. Διότι διαφορετικά, δεν έχουν κανένα κίνητρο οι εταιρίες να δίνουν εκπτώσεις". Ο κ. Ξανθος υπογράμμισε ότι "θέλουμε να παραμείνουν οι εταιρείες στο καθεστώς έκπτωσης σε νοσοκομειακά φάρμακα, είτε ευρύτερης χρήσης, είτε πιο ειδικά". 

Σε ότι αφορά την ανατιμολόγηση των φαρμάκων, ο υπουργός πρόσθεσε πως το υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με την ΠΕΦ και τον ΣΦΕΕ για την επικείμενη ανατιμολόγηση των φαρμάκων, για την οποία θα εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό διαβούλευση.

"Είμαστε σε τελική συνεννόηση και πιστεύω ότι στις επόμενες μέρες θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε την υπουργική απόφαση αυτή που θα ρυθμίζει αυτό τον τρόπο με τον οποίο θα βγει το επόμενο δελτίο τιμών", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε: "Και όσον αφορά το προηγούμενο για το clawback , ετοιμάζουμε το σχέδιο για την υπουργική απόφαση που θα το ρυθμίζει και έχουμε συμφωνήσει, έχουμε συνεννοηθεί και με την ΠΕΦ και με το ΣΦΕΕ να αποσταλεί για παρατηρήσεις και μια γρήγορη διαβούλευση πριν από την τελική υπογραφή. 
Ο στόχος μας είναι σε αυτή την εβδομάδα να προχωρήσουν και τα δύο".