Μόνο στις δημόσιες δομές υγείας, στο ΠΕΔΥ και το ΕΣΥ δηλαδή, θα έχουν πρόσβαση οι ανασφάλιστοι, βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, έκαναν λόγο για κάλυψη 2 εκατ. ανασφαλίστων, οι οποίοι θα έχουν μεν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, όμως θα καταβάλλουν κανονικά τη συμμετοχή τους στα φάρμακα.

Εξαίρεση από τη συμμετοχή αυτή θα έχουν οι 170.000 άπορες οικογένειες, συνολικά περίπου 400.000 άτομα, με εισόδημα κάτω από 2.400 ευρώ, ετησίως. Γι΄ αυτήν την κατηγορία, υπολογίζεται ότι το κόστος φαρμακευτικής περίθαλψης θα φτάσει τα 30 εκ. ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί από τον ΕΟΠΥΥ.

Το συνολικό κόστος κάλυψης των ανασφαλίστων υπολογίζεται να φτάσει τα 100 εκ. ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί από την εξοικονόμηση περίπου 150 εκ. ευρώ των ακριβών φαρμάκων που πλέον δεν θα διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αλλά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.

Φέτος ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ θα φθάσει τα 4,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4 δισ. θα προκύψουν από κρατική επιχορήγηση, ενώ άλλα 500 εκ. ευρώ θα προέλθουν από εισφορές ασφαλισμένων που θα μεταβιβαστούν στον Οργανισμό από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, σημείωσε πως η ρύθμιση για τους ανασφάλιστους περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, μία πολιτική που υλοποιείται βήμα βήμα, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και σημείωσε πως αυτή η ενέργεια είναι απαραίτητη για την υλοποίηση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, το οποίο από 1/1/17 θα γίνει για όλη τη χώρα.

Πρόκειται για την αντικατάσταση του ελάχιστου εγγυημένου και το οποίο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης προβλέπεται να καλύψει γύρω στα 700.000 άτομα τουλάχιστον σε όλη την χώρα και να στοιχίσει 900 εκατ. ευρώ. Εν τω μεταξύ θα έχουμε και τη σταδιακή του εφαρμογή σε 30 δήμους της χώρας μέσα στους επόμενους μήνες.

Και τόνισε ότι το μέτρο αυτό, χωρίς την κάλυψη των ανασφάλιστων και των άπορων και των άνεργων και τα λοιπά στο επίπεδο της υγείας, δεν μπορεί να υλοποιηθεί.