Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας, για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των προσφύγων και μεταναστών στους καταυλισμούς τους, καθώς σταδιακά ξεκινά η αύξηση της θερμοκρασίας.

Οι κίνδυνοι που διαπιστώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ και τέθηκε σε ετοιμότητα είναι ασθένειες που μεταφέρονται μέσω κουνουπιών (όπως η ελονοσία, οι ιοί Ζίκα, Δυτικού Νείλου, Chicungunya κλπ) και η αλλοίωση των τροφίμων.

Με αφορμή το θέμα που ξεκινά σιγά - σιγά να δημιουργείται, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, αναφέρθηκαν στις προσπάθειες του κράτους, να ενημερώσει τους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη και τον Πειραιά ότι οι συνθήκες άλλαξαν, ότι θα χρειαστεί να παραμείνουν περισσότερο στη χώρα μας και ότι είναι ανάγκη να μεταφερθούν σε πιο οργανωμένους χώρους, προκειμένου να αποφευχθούν ασθένειες λόγω συγχρωτισμού.

Ο κ. Ξανθός, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα υγειονομικής βόμβας και υπογράμμισε ότι τα μέχρι τώρα κρούσματα είναι σποραδικά. Ο κ. Μπασκόζος, επεσήμανε ότι καθώς το 40% του προσφυγικού πληθυσμού είναι παιδιά, τα μισά έχουν εμφανίσει λοιμώξεις αναπνευστικού, του πεπτικού και κακώσεις από μικροτραυματισμούς.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη συνεργασία των υγειονομικών αρχών με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), και τόνισε τη θετική αξιολόγηση της χώρας μας για το χειρισμό στο θέμα της υγειονομικής κάλυψης του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού.

Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς, ο κ. Ξανθός υπογράμμισε ότι έχουν ήδη υπάρξει εμβολιασμοί από τα αποθέματα του Υπουργείου και από τα διαθέσιμα εμβόλια κάποιων μη κυβερνητικών οργανώσεων ή φορέων που έχουν συνδράμει αυτήν την περίοδο το σύστημα υγείας. Έχουν γίνει σποραδικοί εμβολιασμοί, είτε στοχευμένοι όταν εντοπίστηκαν κρούσματα λοιμώξεων, είτε πιο γενικευμένοι. Είμαστε τώρα σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διευκολυνθεί η γρήγορη εισαγωγή αυτών των εμβολίων και να διασφαλιστεί η κάλυψη του παιδικού πληθυσμού σε όλη τη χώρα.

Πρόσθεσε, ότι η χώρα μας πρόκειται να προμηθευτεί σύντομα ‘’γρήγορα τεστ’’ (rapid test), με τα οποία θα γίνεται άμεση διάγνωση λοιμωδών νοσημάτων και η αναγκαία παρέμβαση.