Ασπίδα ενάντια σε έμφραγμα, εγκεφαλικό και καρκίνο του εντέρου αποδεικνύεται η καθημερινή λήψη ασπιρίνης, ειδικά σε άτομα ηλικίας 50 χρόνων, που είναι υποψήφια για σοβαρά προβλήματα υγείας και ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, λόγω υπέρτασης, αυξημένης χοληστερίνης κ.τ.λ..

Μάλιστα τα οφέλη που έχει η ασπιρίνη διαρκούν για τουλάχιστον μια δεκαετία, σύμφωνα με την U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF), μια κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ που υποστηρίζεται από ομάδα ανεξάρτητων γιατρών. Όμως, προσοχή! Επειδή η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στο στομάχι και στον εγκέφαλο, αυτή η συμβουλή δεν ισχύει για τα άτομα με αιμορραγικές διαταραχές.

Συγκεκριμένα η νέα σύσταση αφορά σε άτομα από 50 έως 69 ετών, άνδρες και γυναίκες, όπως εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Κίρστεν Μπίμπινς - Ντομίνγκο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Σαν Φρανσίσκο. Μια χαμηλή δόση ασπιρίνης, 81 μιλιγκράμ, είναι ένας φθηνός όσο και αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί ο καρδιαγγειακός κίνδυνος και ο κίνδυνος για κάποιες μορφές καρκίνου.

“Μερικοί άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από την ασπιρίνη περισσότερο από τους άλλους, γι' αυτό υπάρχουν πολλές συστάσεις με βάση την ηλικία” λένε οι επιστήμονες της USPSTF και ενθαρρύνουν όλους τους ανθρώπους να μιλήσουν με το γιατρό τους, προκειμένου να μάθουν εάν η λήψη ασπιρίνης ενδείκνυται για την περίπτωσή τους.

Για τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά η δράση της ασπιρίνης φαίνεται μέσα στην πρώτη πενταετία. Για την προστασία από καρκίνο του εντέρου απαιτείται λήψη του φαρμάκου για διάστημα 5 έως 10 χρόνων.

Οι νέες συστάσεις της USPSTF έρχονται σε αντίθεση με τον FDA, ο οποίος έχει αρνηθεί τις προσπάθειες της φαρμακευτικής εταιρίας Bayer HealthCare LLC να πλασάρει στην αγορά την ασπιρίνη ως μέσο πρόληψης των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων σε άτομα χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο ιατρικό περιοδικό "Annals of Internal Medicine".