Άνθρακας αποδείχθηκε ο … θησαυρός του υπουργείου Υγείας για τους ανασφάλιστους, επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Η υγειονομική κάλυψη της ευαίσθητης αυτής ομάδας πληθυσμού, παραμένει στον αέρα παρά τη σχετική υπουργική απόφαση που ανακοίνωσε χθες με πανηγυρισμούς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το σημερινό σύστημα - πέρα από την διευκόλυνση στα δημόσια νοσοκομεία, με την κατάργηση των τριμελών επιτροπών.

Οι ανασφάλιστοι παραμένουν χωρίς κάλυψη στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, καθώς οι δομές του ΠΕΔΥ υπολειτουργούν, ενώ τα δημόσια νοσοκομεία είτε έχουν μεγάλες αναμονές είτε στερούνται βασικού εξοπλισμού (π.χ. δεν διαθέτουν αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους). 

Επιπλέον, παραμένουν οι δυσβάστακτες συμμετοχές στη φαρμακευτική περίθαλψη- με εξαίρεση μια πολύ μικρή ομάδα που εμπίπτει στην κατηγορία των απόρων.

Για άλλη μια φορά το υπουργείο Υγείας δείχνει πρωτοφανή προχειρότητα, καθώς ανακοινώνει ασκήσεις επί χάρτου, χωρίς να έχει διασφαλίσει τα απαιτούμενα κονδύλια -δεν υπάρχει καν ειδικός κωδικός για την κάλυψη των ανασφάλιστων.

Εάν το υπουργείο Υγείας είχε αποδεχθεί την εισήγηση της Ομάδας Εργασίας τον περασμένο Μάρτιο, η οποία πρότεινε να μπουν εισοδηματικά κριτήρια (10.000 ευρώ), στην υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, σήμερα θα είχε εξασφαλίσει τα χρήματα για τους οικονομικά αδύναμους.

«Ωστόσο για να κερδηθούν οι εντυπώσεις και να πανηγυρίζει η κυβέρνηση ότι τάχα διασφάλισε την καθολική δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων δεν μπήκε το εισοδηματικό κριτήριο, με αποτέλεσμα σήμερα να μένουν στον αέρα οι ασθενείς που έχουν πραγματική ανάγκη. Επιπρόσθετα δημιουργείται κίνητρο απασφάλισης του πληθυσμού και απειλείται η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτή δεν είναι κοινωνική πολιτική είναι λαϊκίστικη πολιτική», σχολίασε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης