Ο Ίαν Μπάκνκχαρτ μπορεί να χαμογελά ξανά. Πέντε χρόνια μετά το σοβαρό ατύχημα που είχε ενώ έκανε κατάδυση, εξειτίας του οποίου έμεινε παράλυτος στα πόδια και στα χέρια από τον αγκώνα και κάτω, μπορεί να κινεί μεμονωμένα τα δάχτυλά του, τον καρπό του και το χέρι του.

Η είδηση έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας συγκίνση κι επιστημονικό ενδιαφέρον. Οι επιστήμονες εμφύτευσαν ένα τσιπ στον εγκέφαλό του, κάνοντάς του "νευρωνικό by pass". Κάθε φορά που σκέπτεται ότι θέλει να κινήσει τα δάχτυλά του, για να πιάσει κάτι, παρακάμπτονται τα κατεστραμμένα νεύρα της σπονδυλικής στήλης και, μέσω άλλης οδού στον εγκέφαλο, δίνεται η εντολή να κινηθούν. Ο νεαρός άνδρας φορά στο χέρι του μια συσκευή, που μοιάζει με high tech μανίκι - το όλο επαναστατικό νευροπροσθετικό σύστημα λέγεται NeuroLife.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τσαντ Μπούτον του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Φαϊνστάιν της Νέας Υόρκης και τον νευροχειρουργό Αλί Ρεζάι του Ιατρικού Κέντρου Βέξνερ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature. Όπως εξήγησαν, χρησιμοποίησαν αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για να αποκωδικοποιήσουν μέσω του τσιπ τη νευρωνική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Η εν λόγω νευροπροσθετική τεχνολογία, με τις κατάλληλες βελτιώσεις στο υλικό της (σύστημα ηλεκτρικής ενεργοποίησης) και στο λογισμικό της (αλγόριθμοι), θα βοηθήσει μελλοντικά τους παράλυτους. Εξέλιξη θα αποτελέσει η ασύρματη σύνδεση μεταξύ του εγκεφαλικού τσιπ και του "μανικιού" στο χέρι.