Το πρώτο από τα 90 ασθενοφόρα του γνωστού πολυετούς διαγωνισμού του ΕΚΑΒ που ήταν ενταγμένος στο ΕΣΠΑ 2007-2013, παρελήφθη τελικά από την διοίκηση του Κέντρου ύστερα από επίσπευσή των διαδικασιών που προβλέπουν τμηματική παραλαβή όλων των οχημάτων ως τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, η παραλαβή του πρώτου ασθενοφόρου έγινε πρόσφατα, στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ Αθήνας με τη παρουσία του Προέδρου του Δ.Σ. του ΕΚΑΒ Κων. Καρακατσιανόπουλου και του Αντιπροέδρου Μιλτιάδη Μυλωνά. Συνολικά, από τον γνωστό διαγωνισμό, αναμένεται να παραληφθούν συνολικά 167 ασθενοφόρα και 19 Κινητές Ιατρικές Μονάδες, για κάλυψη των αναγκών παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013.
 
Η Διοίκηση του ΕΚΑΒ, προκειμένου να διασφαλίσει τη πληρέστερη παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας προς τη περιφέρεια που - ειδικά αυτή τη περίοδο - επιβαρύνεται λόγω των εκτάκτων αναγκών που έχουν προκύψει από τις προσφυγικές ροές, επίσπευσε τις διαδικασίες για την προμήθεια του πρώτου μέρους των 90 ασθενοφόρων οχημάτων, μέσω των 8 Περιφερειών.

Βάσει χρονοδιαγράμματος, τα 90 νέα ασθενοφόρα οχήματα, θα παραληφθούν τμηματικά και έτοιμα προς επιχειρησιακή δράση μέχρι τον Ιούνιο, ως εξής: 

  • 25 ασθενοφόρα οχήματα για τη κάλυψη των αναγκών της Κρήτης,
  • 14 ασθενοφόρα οχήματα για τη κάλυψη των αναγκών της Αν. Μακεδονίας - Θράκης,
  • 14 ασθενοφόρα οχήματα για τη κάλυψη των αναγκών της Δ. Μακεδονίας,
  • 11 ασθενοφόρα οχήματα για τη κάλυψη των αναγκών της Ηπείρου,
  • 10 ασθενοφόρα οχήματα για τη κάλυψη των αναγκών της Πελοποννήσου,
  • 8 ασθενοφόρα οχήματα για τη κάλυψη των αναγκών του Ν. Αιγαίου,
  • 6 ασθενοφόρα οχήματα για τη κάλυψη των αναγκών της Ιονίων Νήσων και 
  • 2 ασθενοφόρα οχήματα για τη κάλυψη των αναγκών του Β. Αιγαίου,

Η Διοίκηση του ΕΚΑΒ, συνεπικουρούμενη από τις ανάλογες δομές του Υπουργείου Υγείας, ενεργεί με ταχείς ρυθμούς έτσι ώστε να διασφαλιστεί η άμεση ένταξη της προμήθειας των  υπολειπόμενων αναγκαίων ασθενοφόρων οχημάτων και Κινητών Ιατρικών Μονάδων, στα πλαίσια των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020.