Κάθε άνθρωπος διαθέτει το προσωπικό του “ηλιακό κεφάλαιο”, το οποίο μειώνεται κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Η μείωση αρχίζει στην παιδική ηλικία και είναι αδύνατο να ανακτηθεί το κεφάλαιο που έχει, ήδη, χαθεί. Για να αποφευχθεί η πολύ γρήγορη εξάντληση του ηλιακού αυτού κεφαλαίου, θα πρέπει η πρόληψη ενάντια στις επιβλαβείς επιδράσεις του ήλιου να ξεκινάει από την πολύ μικρή ηλικία. Αυτά εξήγησαν οι ειδικοί σε συνέντευξη τύπου, στην οποία ανακοινώθηκε ότι ξεκινά η καμπάνια SunPass (Πρόγραμμα Επισήμανσης των Σχολείων - νηπιαγωγεία & δημοτικά), με την οποία, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος (ESCF) σε συνεργασία με τα Δερματολογικά Εργαστήρια Avène στοχεύουν στην ενημέρωση του διδακτικού προσωπικού, των γονέων και των παιδιών σχετικά με τον καρκίνο του δέρματος.

Έρευνα του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τον καρκίνο έδειξε οτι ο καρκίνος του δέρματος στην Ευρώπη - συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας - είναι 30% πιο συχνός από ό,τι αναμενόταν. Το Πρόγραμμα SunPass, που εφαρμόζεται, ήδη, σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, θα ξεκινήσει στην Ελλάδα στις αρχές Μαΐου, αρχικά σε κάποια ιδιωτικά σχολεία, σε συνεργασία με τέσσερα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία. Το Ανδρέας Συγγρός και το Αττικόν στην Αθήνα και το Αφροδίσιων Νοσημάτων και το Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη. Οι αρμόδιοι ευελπιστούν να ενταχθούν τουλάχιστον 20 σχολεία και να συνεχιστεί η προσπάθεια και του χρόνου, ώστε να αλλάξει η συμπεριφορά των παιδιών στον ήλιο και μέσα σε μια 20ετία να μειωθούν δραστικά τα περιστατικά καρκίνου.

Στη Γερμανία, όπου εφαρμόζεται το Πρόγραμμα από το 2009, οι δερματολόγοι διαπίστωσαν ότι πολλά παιδιά ηλικίας μέχρι 5 χρόνων, είχαν, ήδη, υποστεί ένα σοβαρό ηλιακό έγκαυμα, κάτι που τα καθιστά 8 έως 10 φορές πιο ευάλωτα να πάθουν μελάνωμα στην ηλικία των 40 ετών.

Οι δερματολόγοι τόνισαν ότι τα παιδιά πρέπει να κουβαλούν καθημερινά στη σχολική τους τσάντα, αντιηλιακό, καπέλο και γυαλιά ηλίου κι ότι πρέπει από νωρίς να μάθουν πώς πρέπει να βάζουν αντιηλιακό και πόσο πρέπει να βάζουν. Στα σχολεία, όπου θα εφαρμοστεί το καινοτόμο Πρόγραμμα, ένας εκπαιδευτικός θα οριστεί ως "πρεσβευτής ήλιου" και θα ενημερώνει τα παιδιά καθημερινά για τα επίπεδα της UV ακτινοβολίας, μιλώντας τους για τους ενδεχόμενους κινδύνους μέσα από παραμύθια (για τα μικρά παιδιά) και με κουίζ (για τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά).