Ο ιδρώτας και τα... ακροβατικά που κάνει κάποιος στο σεξ πιάνονται για άσκηση, εφόσον καίνε θερμίδες; Και ναι και όχι λένε οι επιστήμονες. Εξαρτάται από ποια σκοπιά το βλέπει κανείς...

Όπως εξηγούν, τα ψυχολογικά οφέλη από το σεξ και τον αυνανισμό είναι παρόμοια με αυτά της άσκησης, αν και το αίσθημα ευφορίας δεν διαρκεί τόσο πολύ, όσο μετά από τη γυμναστική. Ο καρδιακός ρυθμός, το επίπεδο αναπνοής και η πίεση αυξάνονται, το στρες μειώνεται και προκαλείται αίσθημα ευχαρίστησης και ικανοποίησης. Όμως πρακτικά, σε καθαρά σωματικό επίπεδο, η άσκηση συμβάλλει στην υγεία των μυών, κάτι που δεν επιτυγχάνεται μέσω της ερωτικής πράξης. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή φυσιοθεραπείας και γυμναστικής Kevin Netto, από το Πανεπιστήμιο Curtin, κατά τη διάρκεια του σεξ το σώμα εργάζεται με παρόμοιους ρυθμούς, όπως όταν το άτομα ασκείται. "Ουσιαστικά το σεξ ισοδυναμεί με το 75% του έργου που κάνει ο οργανισμός του εκάστοτε αθλούμενου" εξηγεί.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη.

Σχετικά με τον αυνανισμό, ναι, μεν, ανεβάζει τον καρδιακό παλμό και την συστολική πίεση, αλλά όχι τόσο όσο η συνουσία. "Τα οφέλη που έχει ο αυνανισμός στην υγεία είναι ανάλογα με εκείνα μιας ήπιας άσκησης. Όπως όταν κάποιος κάνει χαλαρό περπάτημα, ας πούμε. Αξίζει, πάντως, να αναφέρουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις η τακτική άσκηση μπορεί να ωφελήσει τη σεξουαλική δραστηριότητα" επεσήμανε ο ερευνητής. 

Για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι σε γυναίκες που έχουν πόνο στην πύελο, η άσκηση συνέβαλε στη βελτίωση της ερωτικής τους ζωής, τους χάρισε αυτοπεποίθηση και μείωσε τους πόνους. Στους άνδρες με πρόωρη εκσπερμάτιση, οι ειδικές ασκήσεις στους μυς του περίνεου αποδείχτηκαν αποτελεσματικές, αφού οι άνδρες απέκτησαν μεγαλύτερο έλεγχο των μυών κατά τη διαδικασία ολοκλήρωσης της ερωτικής πράξης.