Στην αρχή της σχέσης και του γάμου, όλα είναι ωραία. Τα ζευγάρια κάνουν εκπλήξεις ο ένας στον άλλο, διασκεδάζουν, κάνουν πολύ συχνά σεξ. Όμως με το πέρασμα των χρόνων η κατάσταση αλλάζει.

Έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών έδειξε ότι στα 2 χρόνια σχέσης, συγκατοίκησης, γάμου, το ζευγάρι κάνει σεξ 12 φορές τον μήνα, 5 χρόνια μετά κάνει 4 φορές, 7 χρόνια μετά κάνει σεξ μόλις 1 φορά τον μήνα και αν. Ίσως δεν είναι τυχαίο που ο λαός μιλάει για τα "7 χρόνια φαγούρα", καθώς η μελέτη έδειξε ότι 7 χρόνια μετά την έναρξη της σχέσης, της συγκατοίκησης, του γάμου, παρατηρείται 62% μείωση της ερωτικής επιθυμίας στα ζευγάρια.

Πιο επιρρεπείς στην απιστία αποδεικνύονται οι άνδρες, καθώς 8 στους 10  άνδρες ξενοκοιμούνται μία ή περισσότερες φορές. Μεταξύ των γυναικών αυτό συμβαίνει στις 6 στις 10, ηλικίας πάνω από τα 45. Εντύπωση, δε, προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη και στην "παραδοσιακή" Ελλάδα, 1 στα 2 ζευγάρια οδηγείται στο διαζύγιο, ακόμη και μόλις έξι μήνες μετά το γάμο. 

Οι λόγοι που απιστούν οι γυναίκες, όπως ομολογούν οι ίδιες, είναι κατά 35% επειδή δεν έχουν, πια, επιθυμία για τον σύντροφό τους, κατά 29% γιατί με τον σύντροφό τους δεν κάνουν, πια, σεξ, κατά 21% γιατί θέλουν να νιώσουν όμορφες κι επιθυμητές και κατά 15% γιατί ο σύντροφός τους τις παραμελεί. Μία στις δύο, μάλιστα, έχει μόνιμη εξωσυζυγική σχέση (ποσοστό 48%), ως επί το πλείστον με άτομο από τον χώρο εργασίας της (69%) - ακολουθεί το συγγενικό / φιλικό περιβάλλον (31%).

Η απιστία, πάντως, είναι σοβαρός λόγος για να πάει ένα ζευγάρι σε διαζύγιο, καταλαμβάνοντας ποσοστό 64%. Άλλοι λόγοι για να μπουν τίτλοι τέλους σε μια σχέση είναι ο ισχυρός κλονισμός της εμπιστοσύνης (23%) και κατά 13% η κλασσική, πλέον, "ασυμφωνία χαρακτήρων". Περισσότερα είναι τα διαζύγια στα άτομα ηλικίας 35-39 χρόνων, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

«Με τη νέα έρευνα προσπαθήσαμε να απαντήσουμε στο γιατί οι άνδρες απατούν περισσότερο και για ποιους λόγους (ποιοτική ανάλυση) και όχι πόσοι (ποσοτική ανάλυση)" εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος ανδρολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Ο Δεκάλογος του Άπιστου

Ο κ. Κωνσταντινίδης απαριθμεί τους δέκα λόγους, που οδηγούν τον άνδρα στο να απατήσει τη σύντροφό του:

1. Η ερωτική βαρεμάρα. Ξεκινά συνήθως μετά τους έξι μήνες συμβίωσης και κορυφώνεται στους δώδεκα μήνες. Όπως έδειξε η έρευνα, αποτελεί την πρώτη αιτία που οδηγεί τον άνδρα στην απιστίαΗ βιολογική ερμηνεία της είναι η πτώση των ανδρογόνων και η άνοδος της ωκυτοκίνης (υπάρχουν έρευνες σε μοντέλα φοιτητών που αποδεικνύουν αυτή τη βιολογική μεταβολή). Το ανδρογόνο είναι υπεύθυνο για την επιθυμία και για την ορμή, τόσο στον άνδρα, όσο και στην γυναίκα.

2. Η γέννηση παιδιών.  Η πατρότητα δημιουργεί αύξηση της ωκυτοκίνης, της ορμόνης της θαλπωρής και της αγαπητικής σχέσης, μειώνοντας την ανδρική ορμή, που ελέγχεται από τα ανδρογόνα.

3. Η φιλική σχέση που αποκτά το ζευγάρι, καθώς, ως γνωστόν, «όπου αγαπάς δεν ποθείς συνήθως».

4. Η οικειότητα ή αλλιώς η εξοικείωση με το μυστήριο της Αφροδίτης. Ποτέ μια εικόνα καθημερινή δε θα μοιάζει με την θεότητα που κατασκεύασε ο ανδρικός εγκέφαλος σαν ερωμένη.

5. Η αλλαγή ρόλου της γυναίκας, που, από  ελκυστική ερωμένη «και  πόθος  όλων των ανδρών», μεταμορφώνεται σε μητέρα και πιστή σύντροφο, άρα αδιάφορη για διεκδίκηση. Η κατοχή του άλλου θεσμικά και κοινωνικά τον κάνει να αδιαφορεί. Ό,τι κατέχω δεν το θέλω ή θέλω αυτό που δεν έχω.

6. Η καθημερινή τριβή και σύγκρουση δυο ανθρώπων που συγκατοικούν, ακόμα και για τα πιο γελοία πράγματα, οδηγούν στον θάνατο τον μύθο της  ηδονής, που πυροδοτεί τον έρωτα, αλλά και τη σεξουαλική ορμή.

7. Η απομυθοποίηση του άνδρα ιππότη, εραστή, προστάτη, λαμπερού αρσενικού, που σιγά σιγά σβήνει μέσα στην καθημερινή σχέση.

8. Η βεβαιότητα πως ο άνδρας, όταν  βγαίνει με φίλους, μπορεί να είναι και με ερωμένη, άρα ανταγωνίστρια.

9. Η κλασική  στάση του αρσενικού, που, όταν κατακτήσει την Τροία,  ξεχνά την ωραία Ελένη και  πάει  για άλλα κάστρα.

10. Η αλλαγή των κοινωνικών  συνθηκών. Ο άνδρας υπάλληλος, πατέρας, εραστής, εξουθενωμένος οικονομικά, βιολογικά και ψυχικά, ενώ η γυναίκα, μια νικημένη ερωμένη, που την μεταμόρφωσαν οι συνθήκες από αφέντρα της ανδρικής επιθυμίας, σε δούλα της οικίας.

Στο δεύτερο μέρος της έρευνας οι Έλληνες επιστήμονες θέλησαν να δουν γιατί οι άνδρες αναζητούν φαρμακευτικές λύσεις, όπως το γνωστό μπλε χαπάκι. Σύμφωνα με τα στοιχεία 1 στους 3 άνδρες που παίρνει χάπια για τη στύση είναι έγγαμος, ηλικίας 45-55, οικονομικά ευκατάστατος και κοινωνικά επιτυχημένος. Έχει την κοινωνική του ζωή, όπου είναι γενικά ευχαριστημένος, αλλά περιγράφει ένα έλλειμμα ερωτικής επιθυμίας μέσα στον γάμο του. Όμως δεν θέλει να απιστήσει, γιατί θεωρεί την οικογένεια πολύ σοβαρή υπόθεση και αντλεί ευτυχία μέσα από αυτήν.

Ένα άλλο περίπου 30% των ανδρών που παίρνει χάπια για τη στύση είναι πολυγαμικό με εξωσυζυγικές δραστηριότητες (π.χ. ερωμένη του Σαββατοκύριακου). Το υπόλοιπο κατά προσέγγιση 30% αφορά σε άνδρες που έχουν πραγματικά οργανικά προβλήματα (σοβαρά) και χάνουν τη σεξουαλική τους ικανότητα. Το μεγάλο ποσοστό των ανδρών (90%) δεν παίρνει κανένα φάρμακο, γιατί δεν θέλει να δώσει λύση. Θεωρεί ότι ζει μια καλή ζωή με τη σύντροφο του απέχοντας από το σεξ (ζει φιλικά, συντροφικά και με αγαπητικά στοιχεία).

Σήμερα αναζητά λύσεις για προβλήματα στο σεξ μόλις το 6 % των ανδρών. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δεν αναζητά λύσεις. Το 90% των ανδρών αναζητά λύσεις μόνο όταν πιεστούν από τη σύντροφο του ή όταν νομίζει ότι η σύντροφος του έχει εραστή.

«Σήμερα, παρά την πληροφόρηση για το σεξ και τη σχετική "απελευθέρωση" που βιώνει η Ελληνική κοινωνία, οι άνδρες δεν παραδέχονται το πρόβλημά τους ή καθυστερούν έως και 7 χρόνια για αναζήτηση λύσης» καταλήγει ο κ. Κωνσταντινίδης .