Νέα πορεία παίρνει τώρα η επικείμενη ανακοστολόγηση φαρμάκων, με την υπουργική απόφαση που αναμένεται  να εκδοθεί εντός της εβδομάδας και δεν θα αφορά μόνο τα γενόσημα, αλλά θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις και για τα εκτός πατέντας πρωτότυπα (φάρμακα αναφοράς).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μετά τον περιορισμό της μείωσης των τιμών των γενοσήμων από το νέο τρόπο κοστολόγησης σε ποσοστό μέχρι 15%, τώρα σειρά έχουν τα φάρμακα αναφοράς, που με το διπλό τρόπο υπολογισμού της τιμής τους, κινδυνεύουν να υποστούν μείωση τιμής κάτω από τα επίπεδα των γενοσήμων τους!

Το ... test drive της τελευταίας ρύθμισης, έφερε το συγκεκριμένο πρόβλημα στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα τώρα να τίθεται θέμα να μην εφαρμοστεί ο διπλός τρόπος υπολογισμού της μείωσης των τιμών, και συγκεκριμένα να εξαιρεθούν τα off patent, από τον υπολογισμό με το μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης.

Έτσι, απ΄ ότι φαίνεται, η νέα ρύθμιση θα προβλέπει τον έλεγχο της τιμής των πρωτοτύπων με προστασία δεδομένων για τα οποία θα εφαρμοστεί ο μέσος όρος των τριών φθηνότερων της Ευρώπης, το ίδιο θα συμβεί και με τα μοναδικά πρωτότυπα.

Ανάλογα, για τα πρωτότυπα που έχουν χάσει την προστασία των δεδομένων τους προβλέπεται να εφαρμοστεί μόνο η μείωση κατά 50% σε σχέση με την αρχική τιμή τους, χωρίς να συνυπολογιστεί ο μέσος όρος των τριών φθηνότερων τιμών, ώστε να επιλεγεί η φθηνότερη τιμή.  Κι αυτό, για να μην βρεθούν τελικά τα off patent να είναι φθηνότερα των γενοσήμων τους, κάτι που θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την προώθηση των γενοσήμων στην εσωτερική αγορά.

Καθώς όμως οι μέρες περνούν, και η πολυσυζητημένη απόφαση έχει καθυστερήσει σημαντικά να εκδοθεί, όλα δείχνουν πως η επεξεργασία των τιμών από τον ΕΟΦ θα γίνει κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, και η απαιτούμενη διαβούλευση αμέσως μετά το Πάσχα. Σειρά θα πάρουν η συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου και η έκδοση του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Έτσι, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φανεί ποιές είναι οι επιπλέον ελλείψεις - από ρυθμιστικής πλευράς - που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η αναμενόμενη απόφαση, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στον υπολογισμό των τιμών, αλλά και να ρυθμιστούν τα ζητήματα που αφορούν τον χρόνο εφαρμογής των νέων τιμών, ώστε φαρμακεία και φαρμακαποθήκες να μην χάσουν από το κεφάλαιό τους, πουλώντας φάρμακα με τις νέες μειωμένες τιμές που θα προκύψουν, όταν έχουν αγοράσει το στοκ τους ακριβότερα.

Αντίστοιχα θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε ζητήματα που έχει θέσει ο ΕΟΦ, προκειμένου να αναπρογραμματιστεί το ηλεκτρονικό σύστημα υπολογισμού των τιμών, χωρίς να προκύπτουν διαφορετικές τιμές από τους πολλαπλούς υπολογισμούς, χωρίς να υπάρχει σαφής απάντηση ποιά τιμή θα πρέπει να επιλεγεί τελικά, όταν παρατηρείται απόκλιση.