Η σαρκοπενία είναι μια πάθηση που σχετίζεται με τη διαδικασία της γήρανσης και χαρακτηρίζεται από απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης, η οποία, με τη σειρά της, επηρεάζει αρνητικά την ισορροπία, το βάδισμα και, γενικά, την ικανότητα του ηλικιωμένου ατόμου να εκτελεί τις καθημερινές δραστηριότητές του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν Βέλγοι επιστήμονες στο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Οστεοπόρωση, την Οστεοαρθρίτιδα και τις Μυοσκελετικές Παθήσεις, που έγινε στη Μάλαγα της Ισπανίας το Σαββατοκύριακο, η σαρκοπενία δεν έχει οριστεί επισήμως, καθώς, λόγω της πολυπλοκότητάς της, οι επιστήμονες δεν έχουν συμφωνήσει στον ορισμό της. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Ευρωπαϊκή Ομάδα Εργασίας για τη Σαρκοπενία των Ηλικιωμένων (EWGSOP) έχει ορίσει τη σαρκοπενία είτε ως χαμηλή μυϊκή μάζα συνοδευόμενη από χαμηλή μυική δύναμη, είτε ως μικρή ταχύτητα βαδίσματος.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λιέγης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ολιβιέ Ετζέν, ανέλυσαν στοιχεία της Eurostat από 28 χώρες της ΕΕ και έκαναν εκτιμήσεις για την εξάπλωση της πάθησης στον Ευρωπαϊκό πληθυσμό. Ανάλογα με τους δύο διαφορετικούς ορισμούς, εκτιμάται ότι από σαρκοπενία πάσχουν περίπου από 11 εκατομμύρια έως 20 εκατομμύρια άνθρωποι. Έως το 2045 ο αριθμός τους θα έχει αυξηθεί αντίστοιχα στα 18,7 έως 32,4 εκατομμύρια. Μεταξύ των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών, το ποσοστό σαρκοπενίας εκτιμάται σήμερα από 11,1% έως 20,2%, ενώ σε λίγα χρόνια θα εκτιναχθεί στο 22,3%.

«Ανεξάρτητα με το ποιος διαγνωστικός ορισμός θα χρησιμοποιηθεί, η σαρκοπενία αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στην Ευρώπη. Είναι, συνεπώς, ουσιώδες να εφαρμόσουμε αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας, ώστε να βοηθήσουμε τους Ευρωπαίους να ζήσουν υγιή και δραστήρια γηρατιά» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης.