Ολλανδοί επιστήμονες "έκλεισαν" με τα ευρήματά τους μια και καλή την υπόθεση, που πυροδοτεί διαφωνίες και εντάσεις, σχετικά με το αν τα παιδιά που μεγαλώνουν από γονείς ίδιου φύλου έχουν προβλήματα υγείας και ανάπτυξης.

Το ζήτημα είναι μείζον, ειδικά για άτομα βαθιά θρησκευόμενα ή ίσως πιο συντηρητικά, αλλά η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics, δεν αφήνει περιθώρια περαιτέρω αμφισβήτησης. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένεια με γονείς του ίδιου φύλου μεγαλώνουν υγιή, οι επιδόσεις τους στο σχολείο δεν υπολείπονται εκείνες των παιδιών που μεγαλώνουν με γονείς άλλου φύλου, κατά τα συνήθη πρότυπα, και είναι υγιή ψυχικά. Οι γονείς τους, βέβαια, που έρχονται αντιμέτωποι με το κοινωνικό στίγμα, βιώνουν μεγάλο άγχος, ώστε να μην δώσουν δικαιώματα στον περίγυρο και να τα κάνουν όλα σωστά, όπως οι ίδιοι ομολόγησαν.

Σύμφωνα με μία εκ των επικεφαλής της μελέτης, την καθηγήτρια Dr. Nanette Gartrell: "Είναι η μόνη μελέτη που συγκρίνει τα δύο είδη οικογένειας, όπου οι γονείς έχουν καλή, σταθερή σχέση και μεγαλώνουν τα βιολογικά τους παιδιά". 

Η μελέτη χρησιμοποίησε στοιχεία από την πανεθνική Έρευνα για την Υγεία του Παιδιού, η οποία διεξήχθη στην Ολλανδία την περίοδο 2011-2012, από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας του Ολλανδικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και βασίστηκε σε ένα εθνικό αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού της χώρας.

Σύμφωνα με τη Dr Gartrell, πάντως, θα ακολουθήσουν κι άλλες μελέτες: "Έχουμε τόσα πολλά, ακόμη, να μάθουμε και να ανακαλύψουμε σχετικά με τις οικογένειες διαφορετικού τύπου" δήλωσε χαρακτηριστικά.