Πολλοί πάσχοντες από διαβήτη (και τύπου Ι και τύπου ΙΙ) καθημερινά πρέπει να μετράνε τη γλυκόζη στο αίμα τους πολλές φορές (από 4 μέχρι 8 φορές). Η διαδικασία, αν και απλή, ενίοτε δυσκολεύει τη συμμόρφωσή τους, καθώς δυσχεραίνει την ποιότητα ζωής τους, όπως λένε.

Νέοςαισθητήρας, που αναμένεται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι στην Ελλάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, απαλλάσσει τους ασθενείς από το τρύπημα στα δάκτυλα, αφού γίνεται χωρίς ταινίες και χωρίς βελόνες. Στο μπράτσο του ασθενή εφαρμόζεται ένας αισθητήρας μεγέθους νομίσματος, που καταγράφει αυτόματα τη γλυκόζη μέρα - νύχτα, ακόμη και πάνω από τα ρούχα, χάρη σε μια συσκευή ανάγνωσης. Η διαδικασία κρατά ένα δευτερόλεπτο και στο μέλλον θα γίνεται με τη βοήθεια του κινητού τηλεφώνου.

"Το νέο σύστημα παρακολούθησης είναι με τεχνολογία Flash κι επειδή το έχω δοκιμάσει και ο ίδιος, μπορώ να σας πω ότι πρόκειται για breakthrough" είπε ο Δρ Ιωάννης Ντούπης, παθολόγος - διαβητολόγος στο Ναυτικό Νοσοκομείο Πειραιά και στο Ιατρικό Παλαιού Φαλήρου, επισκέπτης καθηγητής στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο Cardiff. "Είναι πολύ σημαντικό για τους ασθενείς να απαλλαγούν από τα καθημερινά τρυπήματα, που απαιτούν μια μικρή προετοιμασία, αλλά κάποιες φορές πονάνε κι εκείνοι, δικαίως, παραπονούνται. Το νέο σύστημα αναμένεται, επίσης, να βοηθήσει πάρα πολύ όσους έχουν παιδιά με διαβήτη. Ξέρετε πόσο απλό θα είναι να μετρηθούν τα επίπεδα της γλυκόζης ενώ το παιδί κοιμάται και να μπορέσει να αποφευχθεί μια υπογλυκαιμία;".

Ειδικά για τους ινσουλινοεξαρτώμενους, εξήγησαν οι ειδικοί σε εκδήλωση ενημέρωσης για το νέο προϊόν FreeStyle Libre, η συσκευή βοηθάει πολύ, γιατί δείχνει και την τάση. Δηλαδή μπορεί να δείξει εάν πρόκειται ο πάσχων να κάνει υπογλυκαιμία, οπότε δρα αναλόγως με αυτά που τον έχει συμβουλέψει ο γιατρός του για αυτή την περίπτωση.

αισθητήρας αλλάζει κάθε 14 μέρες, τη συσκευή σάρωσης την αγοράζει κάποιος άπαξ" εξήγησε ο  Δρ Ντούπης. "Η σάρωση, δε, δεν δίνει μόνο την τρέχουσα ένδειξη γλυκόζης, αλλά κι ένα γράφημα γλυκόζης των τελευταίων 8 ωρών".

Το πιο σημαντικό με τον νέο τρόπο μέτρησης είναι το ότι κάθε ασθενής θα είναι σταδιακά σε θέση να ξέρει ποιο, ακριβώς, φαγητό τον πειράζει και να το αποφεύγει. Η νέα διαδικασία θα συμβάλει στο να αυτοαξιολογούνται οι διαβητικοί ασθενείς.

Ο Dr. Ramzi Azan, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Διαβήτη και Ενδοκρινολογίας, του Πανεπιστήμιου Leeds της Μ. Βρετανίας, αναφέρθηκε στη θεαματική αυτή αλλαγή στη μέτρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στην πρόσφατη εκδήλωση της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας «Σακχαρώδης Διαβήτης: Οι ανάγκες των ασθενών και οι σύγχρονες θεραπευτικές προκλήσεις», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: "Με τον τρόπο μέτρησης γλυκόζης που χρησιμοποιούμε σήμερα, συνιστούμε στους ασθενείς 4-8 μετρήσεις κάθε μέρα, για να μπορέσουν να γίνουν ασφαλείς και αποτελεσματικές αλλαγές στην ινσουλινοθεραπεία. Το σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης με τεχνολογία Flash προσφέρει ένα τεράστιο πλεονέκτημα στους ασθενείς, γιατί πραγματοποιεί 96 ακριβείς μετρήσεις γλυκόζης την ημέρα, κάθε ημέρα. Αυτό είναι αδύνατον να γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο μέτρησης της γλυκόζης.

Επιπλέον απεικονίζει τα δεδομένα των μετρήσεων με τρόπο που είναι εύκολο να ερμηνεύσουν τόσο ο ασθενής, όσο και ο επαγγελματίας υγείας, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα του προφίλ γλυκόζης και εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη συμμόρφωση στη θεραπεία. Με τόσα σημαντικά πλεονεκτήματα, μπορούμε να μιλήσουμε για μια νέα εποχή στην παρακολούθηση της γλυκόζης, για ένα λαμπρό μέλλον στην παρακολούθηση του διαβήτη".

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το προϊόν στη διεύθυνση FreeStyleLibre.gr.