Σάλτσα ντομάτας μαγειρεμένη από χθες, που ξεχάστηκε εκτός ψυγείου, μισοψημένο κρέας, γάλα και χυμοί που έχουν λήξει κρύβουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Η υγιεινή της κουζίνας, το καλό μαγείρεμα των τροφίμων και η συντήρησή τους στο ψυγείο είναι σημαντικά αυτές τις μέρες που "σκάει ο τζίτζικας". Η κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος Αστερία Σταματάκη εξηγεί τι να μην κάνουμε, αν δεν θέλουμε να πάθουμε τροφική δηλητηρίαση και να περάσουμε πολλές ώρες στην τουαλέτα.

Μην ξαναζεσταίνετε το ρύζι. Το ρύζι μπορεί να περιέχει ανθεκτικά σπόρια βακτηρίων, τα οποία αναπτύσσονται όταν το αφήνουμε να κρυώνει με τις ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Επομένως ή θα μαγειρέψετε μόνο την ποσότητα του ρυζιού που θα φάτε σε ένα γεύμα ή θα βάλετε ό,τι περισσέψει στο ψυγείο μέσα σε μία ώρα από το μαγείρεμα, για να το φάτε στο επόμενο γεύμα.

Μη βάζετε το γάλα στην πόρτα του ψυγείου. Είναι η θέση με την πιο ασταθή και χαμηλή θερμοκρασία και το γάλα μπορεί εύκολα να χαλάσει. Γενικώς, μη βάζετε ευπαθή προϊόντα στην πόρτα – περιορισθείτε σε νερό, ροφήματα, μαρμελάδες, σος (χωρίς γάλα και κρέμες γάλακτος) και φρουτοχυμούς με μακρά διάρκεια ζωής.

Να απολυμαίνετε το σφουγγάρι. Και κάθε πανάκι που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα (π.χ. για να μαζεύετε τα νερά από τους πάγκους). Τα σφουγγαράκια και τα πανάκια της κουζίνας είναι από τα πιο μολυσμένα αντικείμενα των σπιτιών – περιέχουν έως και 200.000 φορές περισσότερα βακτήρια από ό,τι οι λεκάνες στις τουαλέτες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές και αμερικανικές μελέτες! Συνεπώς, να τα πλένετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, με καυτό νερό και σαπούνι.

Προσέξτε τις συσκευασίες των κρεάτων. Μην τις βάζετε ποτέ απευθείας στο ψυγείο (βάλτε τες σε καθαρό ταψί ή σακούλα και μετά στην κατάψυξη ή στο ψυγείο) και να πλένετε πάντοτε τα χέρια σας όταν τις πιάνετε, διότι πολύ συχνά είναι λερωμένες από τους χυμούς των κρεάτων. Το ίδιο ισχύει και για τα συσκευασμένα πουλερικά.

Να βάζετε τα πουλερικά στην κατάψυξη για λίγες ημέρες. Και να τα αποψύχετε σε ταψί στο ψυγείο, προτού τα μαγειρέψετε. Μελέτες έδειξαν ότι με αυτό τον τρόπο μειώνονται σημαντικά οι αποικίες των βακτηρίων που μπορεί να περιέχουν.

Μην ξεβγάζετε τα πουλερικά και τα άλλα κρέατα. Το πλύσιμο κάτω από τη βρύση είναι η ιδανική μέθοδος για να διασπαρούν παντού τα μικρόβιά τους.

Καθαρίστε την ψηστιέρα. Πολύς κόσμος νομίζει ότι αφού θα βάλει πάλι φωτιά στο μπάρμπεκιου, ό,τι μικρόβιο υπάρχει θα σκοτωθεί, άρα δεν χρειάζεται να το καθαρίζει. Μελέτες, όμως, έχουν δείξει ότι μερικά βακτήρια όπως το E.coli, μπορεί να επιζήσουν για περισσότερες από 28 ημέρες στις ανοξείδωτες επιφάνειες, όπως είναι οι σχάρες, δημιουργώντας, έτσι, ιδανικές συνθήκες για τροφική δηλητηρίαση.

Μην ξαναπαγώνετε το λιωμένο παγωτό. Δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων διότι περιέχει γάλα και ζάχαρη. Επομένως, αν το παγωτό είναι μαλακό, βάλτε το στην κατάψυξη, αλλά, αν έχει λιώσει, καλύτερα να το πετάξετε.

Μην τρώτε φαγητό ξεχασμένο εκτός ψυγείου. Αν αφήσετε το μαγειρεμένο φαγητό εκτός ψυγείου περισσότερο από δύο ώρες μετά το μαγείρεμα (ή μία ώρα αν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος υπερβαίνει τους 32 βαθμούς Κελσίου), καλύτερα να μην το καταναλώσετε.