Μάτια κόκκκινα, ερεθισμένα, που κλαίνε, φαγούρα, φτερνίσματα, καταρροή. Ο κατάλογος των ενοχλητικών συμπτωμάτων, που συνοδεύουν τις αλλεργίες, είναι άλλος για κάθε πάσχοντα, που κάθε χρόνο τέτοια εποχή θα ήθελε να μη βγαίνει από το σπίτι, μήπως και γλιτώσει.

Τα αλλεργιογόνα μπαίνουν στον οργανισμό από το στόμα, τη μύτη και το δέρμα, αλλά οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Ειδικότερα ο Dr James Thomson από το Πανεπιστήμιο του Chicago προτείνει:

1. Επισκεφτείτε τον γιατρό σας
Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ώστε να ξεκινήσετε τη θεραπεία σας έγκαιρα. Ιδανικά θα πρέπει να ξεκινήσετε τη θεραπεία σας 1-2 εβδομάδες πριν από την εποχή της γύρης, αλλά ακόμη και τώρα δεν είναι αργά.

2. Αποφεύγετε να ανοίγετε πόρτες και παράθυρα στο σπίτι
Ειδικά τις πρωινές ώρες που η φύση "οργιάζει", αποφεύγετε να ανοίγετε πόρτες και παράθυρα για να αεριστεί το σπίτι και να αλλάξει ο αέρας. Η γύρη «ταξιδεύει» και μπορεί, με αυτόν τον τρόπο, να μπει στο σπίτι πολύ εύκολα και να δημιουργήσει ερεθισμούς, οξύνοντας την κατάσταση. Σε περίπτωση που ζεσταίνεστε, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε τη λύση ενός ανεμιστήρα ή aircondition.

3. Προγραμματίστε τις εξωτερικές σας δραστηριότητες αναλόγως
Ανμπορείτε, αποφεύγετε να κυκλοφορείτε το πρωί. Η ποσότητα γύρης που κυκλοφορεί είναι μεγαλύτερη εκείνες τις ώρες. Όταν βγείτε, φορέστε τα γυαλιά ηλίου σας κι αν έχει υψηλές συγκεντρώσεις γύρης, πάρτε μαζί σας και μια μάσκα φαρμακείου για ώρα ανάγκης.

4. Να παίρνετε τα αντιισταμινικά σας φάρμακα
Θα πρέπει να πάρετε τα αντιισταμινικά σας φάρμακα τουλάχιστον 2 ώρες πριν έρθετε σε επαφή με τη φύση. Μόλις επιστρέψετε σπίτι, αλλάξτε όλα σας τα ρούχα και κάντε ένα ντους.

5. Μην ανοίγετε τα παράθυρα στο αυτοκίνητο
Αντί να ανοίξετε τα παράθυρα , προτιμήστε το σύστημα ανακύκλωσης του αέρα.

6. Μάθετε σε τι είστε αλλεργικοί
Εάν έχετε συμπτώματα αλλεργίας και κατά τους χειμερινούς μήνες, πιθανώς είστε αλλεργικοί στα ακάρεα που βρίσκονται στη σκόνη, στα κατοικίδια ή στη μούχλα. Ελέγχοντας το εσωτερικό περιβάλλον μπορεί να μειωθεί η αντίδρασή σας στις ανοιξιάτικες αλλεργίες, μειώνοντας την αντίδρασή σας σε αυτά τα αίτια. Μερικές φορές παρατηρείται το φαινόμενο να επιδεινώνονται οι «εσωτερικές» αλλεργίες, όταν κορυφώνονται οι εποχικές αλλεργίες.

7. Κρατήστε καθαρή τη μύτη σας
Έχετε μαζί σας ένα ρινικό αλατούχο διάλυμα (φυσιολογικό ορό) για να κάνετε πλύσεις 2-3 φορές την ημέρα, όταν «φουντώνουν» τα αλλεργικά σας συμπτώματα.