Η νόσος Πάρκινσον προσβάλλει περίπου 25.000 ανθρώπους στην Ελλάδα, με το 4% από αυτούς να την εκδηλώνουν πριν από την ηλικία των 50 ετών.

Το κύριο σύμπτωμά της είναι η επιβράδυνση των κινήσεων, ενώ δύο στους τρεις ασθενείς εκδηλώνουν και τρόμο (το γνωστό τρέμουλο). Η έγκαιρη διάγνωση είναι, και σε αυτή την περίπτωση, πολύ σημαντική, καθώς αλλάζει τον τρόπο αντιμετώπισης της νευροεκφυλιστικής ασθένειας κατά περίπτωση.

Αυστραλοί επιστήμονες ανέπτυξαν το πρώτο στον κόσμο τεστ αίματος για έγκαιρη διάγνωση του Πάρκινσον, το οποίο ανιχνεύει τον αφύσικο ενεργειακό μεταβολισμό στα μιτοχόνδρια των κυττάρων στο αίμα των ασθενών. Μεγάλος αριθμός ασθενών καθυστερεί να διαγνωστεί, με αποτέλεσμα η νόσος να εντοπίζεται όταν, ήδη, έχουν καταστραφεί τα εγκεφαλικά κύτταρα, οπότε η εξέλιξή της δεν είναι τόσο καλή, όσο θα ήταν αν είχε διαπιστωθεί εγκαίρως.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Λα Τρομπ της Μελβούρνης, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Φίσερ, δοκίμασαν με επιτυχία το τεστ σε μια μικρή ομάδα 38 ανθρώπων (29 ασθενείς και 9 υγιείς). Και παρόλο που τα ευρήματα της κλινικής δοκιμής δεν έχουν δημοσιευθεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι αποτελεσματικό. Κι ότι, αν βρεθούν τα αναγκαία κονδύλια, το τεστ θα είναι διαθέσιμο στο κοινό σε περίπου πέντε χρόνια.