Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Πρόληψης του Καρκίνου» (EJCR) είναι η πρώτη που εξετάζει ποιοι διατροφικοί παράγοντες τροφοδοτούν την ανάπτυξη όγκων στο έντερο.

Η πλειοψηφία των ατόμων γνωρίζει ότι η υπερκατανάλωση κρέατος και επεξεργασμένων προϊόντων του, όπως είναι τα αλλαντικά, το μπέικον και τα λουκάνικα, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο. Η εν λόγω μελέτη κάνει ένα βήμα παραπάνω και εντάσσει στην «επικίνδυνη» λίστα και άλλες, δημοφιλείς τροφές. Πιο συγκεκριμένα προκύπτει ότι η κατάχρηση σε σοκολάτες και γλυκά, όπως τα μπισκότα και τα κέικ, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου του παχέος εντέρου.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι καταναλώνουν πολλά «σνακ υψηλής ενέργειας», δηλαδή σνακ με πολλές θερμίδες, λίπη και ζάχαρη, όπως είναι τα γλυκά, οι σοκολάτες, τα κέικ και οι καραμέλες, διατρέχουν κατά 18% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο στο έντερο. Η υπερκατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη, επίσης, αύξανε τον κίνδυνο εκδηλώσεως της νόσου (κατά 12%), το ίδιο και η υπερκατανάλωση λευκού, τηγανητού ψαριού. Το τελευταίο εύρημα μπορεί να μοιάζει απρόσμενο, αλλά οι ερευνητές το αποδίδουν στον ανθυγιεινό τρόπο μαγειρέματος του ψαριού.

Τα ευρήματα παρέμειναν αναλλοίωτα, ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ' όψιν την παχυσαρκία και την καθιστική ζωή, δύο τεκμηριωμένους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ο συγκεκριμένος καρκίνος προσβάλλει κυρίως άτομα ηλικίας 50 - 60 ετών, συχνότερα άνδρες. Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του παχέος εντέρου δημιουργούνται από πολύποδεςΣύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, 7,3 άντρες και 6,6 γυναίκες ανά 100.000 πληθυσμού χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στην Ελλάδα από αυτή τη μορφή καρκίνου, τον τρίτο συχνότερο καρκίνο στη χώρα, μετά από αυτούς του πνεύμονα στους άντρες και του μαστού στις γυναίκες.