Δεν είναι τυχαίο που γιατροί όλων των ειδικοτήτων συστήνουν να περπατάμε και να αναπτύσσουμε σχέσεις με τους γείτονες, διατηρώντας, φυσικά, και τις οικογενειακές και φιλικές μας σχέσεις.

Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση σχετίζονται με 30% αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσει κάποιος έμφραγμα ή εγκεφαλικό - τις δύο κύριες αιτίες θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες. Η μοναξιά έχει συνδεθεί κι άλλη φορά με προβλήματα υγείας, όπως αδύναμο ανοσοποιητικό, υπέρταση και πρώιμο θάνατο, αλλά η σχέση της με τα καρδιαγγειακά και τα εγκεφαλικά ήταν, ως τώρα, ασαφής.

Ειδικότερα η νέα Βρετανική έρευνα, με συμμετοχή επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια του York, του Liverpool και του Newcastle, έδειξε ότι η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση σχετίζονται με 29% αυξημένο κίνδυνο στηθάγχης και καρδιοπάθειας και με 32% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι ερευνητές, μάλιστα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Νικόλ Βαλτόρταπροειδοποιούν ότι τα επίπεδα μοναξιάς και κοινωνικής απομόνωσης εμφανίζουν αυξητική τάση διαχρονικά στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, πράγμα που συνεπάγεται αυξημένο πρόβλημα στο μέλλον από άποψη δημόσιας υγείας.

Η κοινωνική απομόνωση έχει κινδύνους ανάλογους με αυτούς του άγχους και του εργασιακού στρες. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο επιστημονικό περιοδικό "BMJ Heart". Οι ερευνητές αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) 23 δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά σε πάνω από 181.000 ανθρώπους κι είχαν διαρκέσει από τρία έως 21 έτη. 

Κάποιοι επιστήμονες λένε ότι η επόμενη πρόκληση είναι να βρεθούν τρόποι, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ώστε να πολλαπλασιαστούν οι κοινωνικές σχέσεις. "Με τόσο ταχείες αλλαγές στον τρόπο που αλληλεπιδρούν κοινωνικά οι άνθρωποι, χρειάζεται να τεθούν ερωτήματα, όπως αν και κατά πόσο η επαφή μέσω της τεχνολογίας μειώνει την επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο" κατέληξαν οι ερευνητές.