Η νηστεία ενισχύει τους μηχανισμούς φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισμού μας. Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες επιτρέπουν στο σώμα μας να απαλλαγεί από τις συσσωρευμένες τοξίνες, που επιβαρύνουν τόσο τη σωματική όσο και την πνευματική μας υγεία.  

Γενικότερα αυτές τις μέρες παρατηρούμε αύξηση στην κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πρόσληψη φυτικών ινών, που ευθύνονται για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και για τη μείωση εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου. "Επίσης αυξάνεται η πρόσληψη μικροστοιχείων με αντιοξειδωτική δράση, όπως είναι η βιταμίνη C, τα βιοφλαβονοειδή, τα οποία βελτιώνουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καλύπτουν τον οργανισμό από την αρνητική δράση των ελευθέρων ριζών κ.α.. Ακόμα εντάσσονται πιο τακτικά στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο τα θαλασσινά, τα οποία παρέχουν αυξημένες ποσότητες ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, βελτιώνοντας την καρδιακή και τη νευρική λειτουργία, καθώς και το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού" επισημαίνει ο Χάρης Γεωργακάκης, κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος, MSc, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής. 

Έλλειψη βασικών θρεπτικών ουσιών

Παρόλα αυτά ο αποκλεισμός  βασικών ομάδων τροφίμων (κρέατος, πουλερικών, ψαριού, αυγού και γαλακτοκομικών) από το διαιτολόγιο μπορεί να χαλάσει την ισορροπία ορισμένων θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό μας. Παράλληλα ένα σύνηθες πρόβλημα για τους περισσότερους ανθρώπους που νηστεύουν είναι ότι πεινάνε συνεχώς και καταφεύγουν σε συνεχές τσιμπολόγημα, λένε οι ειδικοί. Αυτό είναι κάτι που εξηγείται διατροφικά. Η απουσία τροφών που περιέχουν πρωτεΐνη, όπως τα γαλακτοκομικά, το κοτόπουλο, το κρέας, το ψάρι και η παρουσία κυρίως αμυλούχων, όπως τα λαδερά, το ρύζι, τα μακαρόνια, το ψωμί κ.ά., έχει ως άμεσο αποτέλεσμα το να πεινάμε περισσότερο. "Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν υπάρχει κάποιος τρόπος ή κάποια τρόφιμα, που και είναι στο πνεύμα της νηστείας και να την κάνουν πιο πλήρη και πιο χορταστική. Η απάντηση είναι ότι υπάρχουν" λέει ο κ. Γεωργακάκης.

-Πρωτεΐνη υψηλής αξίας που πλησιάζει  εκείνη του κρέατος προσφέρουν: Τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά, η σόγια, τα μανιτάρια, καθώς και το σουσάμι και τα προϊόντα του (χαλβάς, ταχίνι σε ελεγχόμενες ποσότητες). Υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη δίνει και ο συνδυασμός οσπρίων με ρύζι (φακόρυζο, ρεβιθόρυζο).

-Ασβέστιο: Ικανοποιητικές ποσότητες ασβεστίου μπορούμε να πάρουμε από το γάλα σόγιας, τα αμύγδαλα, το σουσάμι, το ταχίνι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο).

-Σίδηρος - Βιταμίνη Β12: Εντάσσουμε στη διατροφή μας τα θαλασσινά, τα οποία αποτελούν μία από τις πιο πλούσιες πηγές σιδήρου και βιταμίνης Β12. Εναλλακτικά, συνοδεύουμε τα γεύματα οσπρίων ή πράσινων λαχανικών με βιταμίνη C (λεμόνι, πορτοκάλι), που αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου.  

Για να μην πεινάμε και για να ελέγξουμε το βάρος μας

Οι διατροφολόγοι μοιράζονται κάποια χρήσιμα tips:

.Ελέγχουμε την ποσότητα του ελαιόλαδου που χρησιμοποιούμε. Αρκούν 1-2 κουταλιές της σούπας ανά μερίδα ή ανά σαλάτα. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι 1 κουταλιά δίνει 135 θερμίδες. Για τον ίδιο λόγο αποφεύγουμε τα πολλά τηγανητά.

.Καταναλώνουμε προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια και λαδερά, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και προκαλούν ευκολότερο κορεσμό.

.Εντάσσουμε στο διαιτολόγιό μας τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, διότι περιορίζουν τις αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα, οι οποίες μας κάνουν να πεινάμε γρηγορότερα.

.Τρώμε μικρές ποσότητες χαλβά, γιατί δίνει αρκετές θερμίδες. Μία λεπτή φέτα (~60 γρ.) έχει περίπου 300 θερμίδες. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγουμε τις προσμείξεις του με άλλα συστατικά, όπως η σοκολάτα και οι ξηροί καρποί, που προσθέτουν περισσότερες θερμίδες.

.Προτιμάμε τους ανάλατους ξηρούς καρπούς από τους αλατισμένους.

.Καταναλώνουμε ολόκληρα τα φρούτα (μαζί με τις ίνες τους) αντί να πίνουμε στιφτούς χυμούς ή συσκευασμένους χυμούς, που έχουν πολλή ζάχαρη.