Η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας δημοσίευσε νέες κατευθυντήριες οδηγίες, για τη χρήση της βοτουλινικής τοξίνης σε πλήθος νευυρολογικών καταστάσεων, με προεξάρχουσα την ημικρανία και τις παρουσίασε στην επίσημη εκδήλωση για τα 68 χρόνια από την ίδρυσή της, πριν από λίγες μέρες.

Ο περισσότερος κόσμος ξέρει για το μπότοξ ότι λειαίνει τις ρυτίδες έκφρασης - ενίοτε τις εξαφανίζει κιόλας, "παγώνοντας" την έκφραση. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι η χρήση του την τελευταία δεκαετία έχει επεκταθεί στην αντιμετώπιση πολλών χρόνιων προβλημάτων υγείας. Ο FDA ενέκρινε το φάρμακο για την αντιμετώπιση της ημικρανίας το 2010, αλλά οι οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας δεν είχαν επικαιροποιηθεί από το 2008, οπότε δεν υπήρχαν επαρκείς πληροφορίες για το αν οι ενέσεις ήταν ασφαλείς και αποτελεσματικές για τους πάσχοντες από χρόνια ημικρανία - ως χρόνια ημικρανία ορίζεται εκείνη η κατάσταση, όπου το άτομο έχει ημικρανίες 15 ή περισσότερες ημέρες τον μήνα.

Τα τελευταία χρόνια το μπότοξ χρησιμοποιόταν πειραματικά για αυτόν τον σκοπό, αλλά την αποτελεσματικότητά του κατέδειξαν και επιστημονικές μελέτες. Σύμφωνα με τα ευρήματα, μετά από τέσσερις εβδομάδες ενέσεων βοτουλινική τοξίνης, οι πάσχοντες κέρδισαν 15% περισσότερες μέρες "ελεύθερες πονοκεφάλου". Τα οφέλη διαρκούν έως έξι εβδομάδες και οι νευρολόγοι υπογραμμίζουν ότι πλεονάζουσα δόση μπορεί να επιφέρει μέχρι και θάνατο, σε σπάνιες περιπτώσεις.

Το μπότοξ μπλοκάρει την απελευθέρωση ουσιών σε νευρικές απολήξεις, μειώνοντας τη σύσπαση των μυών και τη μετάδοση των σημάτων πόνου και είναι αυτή ακριβώς η ιδιότητα της βοτουλινικής τοξίνης, που της προσδίδει και την δυνατότητα να ανακουφίσει τα ενοχλητικά συμπτώματα που έχουν οι χρόνιες ημικρανίες. Επιπλέον δόθηκε το "πράσινο φως", να χρησιμοποιείται για άλλες τρεις παθήσεις. Στην σπαστικότητα σε ενήλικες, στην αυχενική δυστονία και στον βλεφαροσπασμό.

- Η σπαστικότητα στους ενήλικες είναι το σφίξιμο των μυών που παρεμβαίνει στην κίνηση και τυπικά συμβαίνει μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ή τραυματισμό στο νωτιαίο μυελό, ή από άλλες νευρολογικές βλάβες.

- Η αυχενική δυστονία είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου, που επηρεάζει τον έλεγχο των μυών του λαιμού, με αποτέλεσμα την ακούσια κλίση της κεφαλής, ή τις ακούσιες κινήσεις του αυχένα.

- Ο βλεφαροσπασμός είναι μια κινητική διαταραχή, που κάνει τα μάτια του ασθενούς να κλείνουν ανεξέλεγκτα.