Όποιος έχει περάσει ή περνά κατάθλιψη, ξέρει καλά ότι έχει να αντιμετωπίσει πολλούς "δαίμονες". Ότι αυτή η αρρώστια έχει πολλά πλοκάμια και προϋποθέτει πολλή προσπάθεια για να βγει κάποιος από το συναισθηματικό αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει...

Στις μέρες μας 1 στους 3 Έλληνες πάσχει από τη νόσο. Οι ειδικοί, μάλιστα, συχνά τη χαρακτηρίζουν "εθνική επιδημία". Τα προβλήματα στην πρώιμη παρέμβαση, αλλά και στην περιβόητη ψυχιατρική μεταρρύθμιση παραμένουν. Αλλά ένα καινοτόμο "εργαλείο" αυτοβοήθειας, που εμπλέκει τους ίδιους τους πολίτες με βίωμα κατάθλιψης, βοηθά τους πάσχοντες.

Στο πλαίσιο αυτού του εγχειρήματος 140 συμπολίτες μας, που έχουν αντιμετωπίσει το "τέρας" της κατάθλιψης, εκπαιδεύτηκαν, προκειμένου να υποστηρίξουν, μέσα από το παράδειγμά τους, ανθρώπους που υποφέρουν, σε 11 περιοχές της επικράτειας, δωρεάν, με τη βοήθεια μιας διαδικτυακής πλατφόρμας. Το διαδικτυακό εργαλείο αυτοβοήθειας για έφηβους και για ενήλικες με ήπιες μορφές κατάθλιψης ονομάζεται «Πολίτες ενάντια στην κατάθλιψη» και αναπτύχθηκε από την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας, σε συνεργασία με την «Ευρωπαϊκή Συμμαχία ενάντια στην κατάθλιψη» (European Alliance Against Depression).

Η διαδραστική πλατφόρμα έχει, ήδη, δοκιμαστεί κι εφαρμόζεται σε άλλες 13 χώρες, φέροντας τον διεθνή τίτλο #«ifightdepression» (πολεμώ την κατάθλιψη). Πρακτικά συμβαίνει το εξής: Οι εκπαιδευμένοι άνθρωποι, που έχουν προσωπικά βιώματα κατάθλιψης, οργανώνουν στην τοπική κοινωνία «ομάδες αυτοθεραπείας». Στο εγχείρημα συμμετέχει ένας εκπαιδευμένος ειδικός της (ψυχικής) υγείας, που βρίσκεται στον ιντερνετικό αέρα, ώστε να βοηθά τους καταθλιπτικούς, που αναζητούν βοήθεια, να διαχειριστούν τα συμπτώματα τους.

Το πρόγραμμα «Πολίτες ενάντια στην κατάθλιψη» της ΕΠΑΨΥ ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες, έχοντας εκπληρώσει τον βασικό του στόχο. Από τους 140 εκπαιδευμένους πολίτες, με την υποστήριξη του προγράμματος, ήδη ξεκίνησαν σε Ν. Ηράκλειο και Γαλάτσι Αττικής, Πάρο, Σύρο και Τήνο, ομάδες αυτοβοήθειας για την κατάθλιψη, ενώ επίκειται η δημιουργία τους σε άλλες τρεις περιοχές. Η δημιουργία του καινοτόμου εργαλείου έγινε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες».