Έντονες διαμαρτυρίες της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ιατρικών συνδικαλιστικών παρατάξεων προκάλεσε η εντολή του υπουργείου Υγείας την περασμένη Πέμπτη 21 Απριλίου να κάνει χρήση της περσινής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των νοσοκομείων στην Τράπεζα της Ελλάδος, αφού προηγουμένως κρατήσουν μέρος του ποσού για λειτουργικές δαπάνες του επόμενου δεκαπενθημέρου.

Το θέμα αποκάλυψε η ΑΡΣΙ, ζητώντας ανυπακοή από τα νοσοκομεία, καθώς επαναλήφθηκε η αφαίρεση όλων των διαθεσίμων από τα δημόσια νοσοκομεία για την πληρωμή των δόσεων του ληστρικού χρέους, σε βάρος της ίδιας της επιβίωσης του πληθυσμού.

Η ΑΡΣΙ κατήγγηλε ότι με επίκληση της γνωστής περσινής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, επαναλαμβάνεται η απαράδεκτη ενέργεια της αφαίρεσης όλων των απαραίτητων πόρων. Και αυτό γιατί από τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων και των ΥΠΕ πληρώνονται α) απαραίτητα ιατρικά υλικά, φάρμακα κλπ β) οι μισθοί του επικουρικού υγειονομικού προσωπικού όλων των κλάδων γ) οι πρόσθετες εφημερίες όλων των γιατρών.

Πρόσθεσε πως δεν πρέπει να επιτραπεί ο οικονομικός στραγγαλισμός της δημόσιας περίθαλψης που επιχειρείται, ενώ έκανε λόγο για υγειονομική γενοκτονία όπου από την μια μεριά να «ευημερούν» οι οικονομικοί δείκτες που απαιτούν οι δανειστές («πλεονάσματα», πληρωμές δόσεων δημοσίου χρέους κλπ), και από την άλλη οι ασθενείς να πεθαίνουν και το υγειονομικό προσωπικό να εξαθλιώνεται.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας η ανακοίνωση του επικεφαλής του τμήματος Υγείας της Ν.Δ. Χρήστου Κέλλα έχει ως εξής:
“Με εξαιρετικά επείγουσα εντολή του το Υπουργείο Υγείας προς τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ζητά και πάλι, τα ταμειακά διαθέσιμα να μεταφερθούν εντός της ημέρας στον “ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης”.
Και απορεί ο ελληνικός λαός γιατί δεν υπάρχουν γάζες στα νοσοκομεία, γιατί δεν υπάρχουν αναλώσιμα πρώτης ανάγκης, γιατί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι ανύπαρκτη, γιατί υπάρχει χάος στην δημόσια υγεία!
Τα χρήματα προφανώς θα χρησιμοποιηθούν για να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, και άλλες υποχρεώσεις του κράτους...
Επανάληψη της περυσινής ιστορίας, και συνέπεια της υπερήφανης αριστερής διαπραγμάτευσης...
Ντροπή και πάλι ντροπή. Επιτέλους φύγετε.”