Άκαρπη αποδείχθηκε και η δεύτερη συνάντηση των κλινικαρχών με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που έχουν ξεκινήσει για την υπογραφή νέων συμβάσεων κάλυψης των ασφαλισμένων του Οργανισμού από τον ιδιωτικό τομέα υπηρεσιών υγείας.

Παρά την διαφωνία που καταγράφηκε στην πρώτη συνάντηση, η πλευρά του ΕΟΠΥΥ, αύξησε τις απαιτήσεις της για τις παρεχόμενες κλίνες προς τον Οργανισμό από τις ιδιωτικές κλινικές, ανεβάζοντας το ποσοστό από 25% σε 40% αυτή τη φορά, κάνοντας τους κλινικάρχες να αντιδράσουν, λέγοντας πως είναι αδύνατη η επιβίωση των εταιριών με τόσο αυξημένο ποσοστό, σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά χαμηλά Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλεια (ΚΕΝ) και χωρίς καμία συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος των υπηρεσιών που θα τους παρασχεθούν.

Ταυτόχρονα, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ζήτησε ενσωμάτωση των ιατρικών αμοιβών στα ΚΕΝ, καθώς και παρακράτηση 1,8% επί των υποβαλλομένων τιμολογίων, υπέρ των υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ.

Την ίδια στιγμή, οι ιδιωτικές κλινικές θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν με ένα clawback που φτάνει πλέον το 50% με τον κλειστό προϋπολογισμό του Οργανισμού, σε συνδυασμό με την αδυναμία πρόσβασης πλέον των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας της υπερβολικής αύξησης της ζήτησης στις δημόσιες δομές υγείας, σε συνδυασμό με την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και εξοπλισμού, που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τους ασθενείς χωρίς πρόσθετες χρεώσεις.

Και ενόσω οι διαπραγματεύσεις βαίνουν από το κακό στο χειρότερο, οι μέρες περνούν και οι εκπρόσωποι των κλινικαρχών, κάνουν λόγο για ενδεχόμενη οριστική ρήξη, που θα οδηγήσει σε οριστική λήξη των συμβάσεων στις 30 Ιουνίου...

Με αφορμή την άκαρπη συνάντηση, η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία της για την απόφαση της Διοίκησης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να μην προβεί αυτό το μήνα σε καμία πληρωμή, νοσηλειών και αιμοκαθάρσεων, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της μέχρι την περασμένη Τετάρτη, και ενώ γνωρίζει τους κινδύνους προσωποκράτησης που εγκυμονεί η απόφαση της για τους παρόχους.

"Τέτοιες ενέργειες μας παραπέμπουν στην προηγούμενη εποχή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που η πληρωμή μας γινόταν μήνα παρά μήνα και παρά τις εξαγγελίες της νέας Διοίκησης για νέα εποχή, τελικά μάλλον το ξεδίπλωμα της έμεινε στη μέση...συνεχίζοντας την ίδια τακτική", σημειώνει η διοίκηση της ΠΕΙΚ και συνεχίζει: "Εκφράζουμε ακόμη τη δυσφορία μας για την επιμονή της τρόικας των διαπραγματευτών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ για την νέα σύμβαση νοσοκομειακής περίθαλψης να εμμένουν στις ίδιες κόκκινες για μας θέσεις που καμία σχέση δεν έχουν με τη διάσωση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αλλά με προσδοκώμενη φιλολαϊκή δημοσιότητα....

Τέλος θέλουμε να "συγχαρούμε" τους οικονομικούς φωστήρες, που χωρίς καμία αιδώ, πρότειναν και οι τοκογλύφοι αποδέχθηκαν την αύξηση του ΦΠΑ από 23% στο 24% συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών υγείας που όπως φαίνεται αποτελούν πολυτέλεια.

Η εκτόξευση της οικονομίας μετά το ορθόδοξο Πάσχα και η ανάπτυξή της, μάλλον πρόκειται για όνειρο θερινής νυκτός. Η πραγματικότητα είναι η καταστροφή των επιχειρήσεων μας και η φτωχοποίηση των Ελλήνων χωρίς καμία πιθανότητα για έξοδο από την εποχή των μνημονίων".