Ακάλυπτα και εκτεθειμένα στις παθήσεις τους βρίσκονται τα άτομα με ειδικές ανάγκες, με την αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες αποκατάστασης από 13% στο 23%. Όσο για τα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας η αύξηση του ΦΠΑ δίνει το τελειωτικό χτύπημα, καθώς οι υπηρεσίες τους αντιμετωπίζονται ως είδος πολυτελείας.

Τις επισημάνσεις αυτές κάνει η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδας (ΕΚΑΕ) σημειώνοντας πως είχε προειδοποιήσει εγκαίρως την Κυβέρνηση ότι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες υγείας αποτελεί ένα μέτρο που στρέφεται κατά των ασφαλισμένων, είναι οικονομικά αναποτελεσματικό και θα υποβαθμίσει περεταίρω το Σύστημα Υγείας της χώρας. 

Σε σχετική ανακοίνωση της ΕΚΑΕ, σημειώνεται πως «ειδικά όσον αφορά στο χώρο της Αποκατάστασης, όπου οι δημόσιες δομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες, το νέο μέτρο θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας (ΚΑΑ), ενός κλάδου που καλύπτει σχεδόν αποκλειστικά τις εθνικές ανάγκες σε υπηρεσίες Αποκατάστασης".  

Η ΕΚΑΕ χαρακτηρίζει την πολιτική που εφαρμόζεται στον τομέα της αποκατάστασης, ως κοινωνικά ανάλγητη και ανεύθυνη καθώς η αύξηση του ΦΠΑ επιβαρύνει τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τη στιγμή που αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα, λόγω της δυσκολίας ένταξης τους στην αγορά εργασίαςΕπισημαίνει χαρακτηριστικά: "Ο ΕΟΠΥΥ, έχοντας δημιουργήσει έναν παγκοσμίας «ευρεσιτεχνίας» προϋπολογισμό που περιλαμβάνει ΦΠΑ, αφού κουρεύει τα πάντα, θα πληρώνει ουσιαστικά μόνο το ΦΠΑ στο κράτος και μάλιστα με καθυστέρηση. Πρόκειται για πολιτική εξόντωσης των ελληνικών ΚΑΑ, που σύντομα θα απειλήσει της υπηρεσίες Αποκατάστασης με… εξαφάνιση. 

Προφανώς, η ελληνική κυβέρνηση όφειλε να μην κάνει αποδεκτό το μέτρο, στη λογική που δεν δέχτηκε την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα φάρμακα. Τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην Υγεία και μάλιστα σε τόσο ευαίσθητους τομείς, όπως η Αποκατάσταση, ενισχύουν αναπόφευκτα την υποψία ότι οι αλλαγές που εφαρμόζονται δεν έχουν ως γνώμονα την εξυπηρέτηση του Δημόσιου συμφέροντος, αλλά στοχεύουν στην ισοπέδωση του Ιδιωτικού τομέα και στη διάλυση της κοινωνικής συνοχής, αφού αυτοί που θα πληγούν περισσότερο είναι τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα".

Τονίζοντας ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. οι υπηρεσίες Υγείας είτε απαλλάσσονται πλήρως, είτε υπόκεινται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, η ΕΚΑΕ ζήτησε από την Κυβέρνηση αλλαγές του θεσμικού πλαισίου είτε στην κατεύθυνση του μηδενικού ΦΠΑ για υπηρεσίες φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, είτε σε αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τα Κέντρα Αποκατάστασης κατά 10% και παρακράτηση του αντίστοιχου ποσού από τις ΔΟΥ (ως ποσοστό ΦΠΑ επί του πληρωτέου, όταν αυτό καθίσταται πληρωτέο).