Το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα και τον τρόπο που η Κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των μετακινούμενων πληθυσμών ταυτόχρονα με την προστασία της Δημόσιας Υγείας αναδείχθηκε κατά τη χθεσινή διαπεριφερειακή συνάντηση του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM) και του Ιδρύματος Ασίας - Ευρώπης (ASEF), στη Γενεύη.

Στη διάσκεψη που είχε θέμα την "Ευάλωτη υγεία των μεταναστών σε μεγάλα μεταναστευτικά κύματα", ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος αναφέρθηκε στην εμπειρία της Ελλάδας στον τομέα της κάλυψης των υγειονομικών αναγκών προσφύγων και μεταναστών, όπως επίσης και στα βασικά σημεία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης που εκπονεί η αρμόδια Επιτροπή υπό τον συντονισμό του.

Τόνισε την ανάγκη καθολικής κάλυψης των αναγκών υγείας που ανακύπτουν, ανεξαρτήτως του νομικού καθεστώτος των μετακινούμενων πληθυσμών ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα αλλά και ως κύριο παράγοντα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο όλων των κρατικών φορέων, όπως επίσης των εθελοντών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, πάντα υπό τον αναγκαίο συντονισμό του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης. Επίσης ανέφερε ότι η εφαρμογή τη πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Τουρκίας είναι ένα μεγάλο και δύσκολο καθήκον, καθώς κύριος στόχος της Κυβέρνησης είναι ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και η κάλυψη των αναγκών υγείας προσφύγων και μεταναστών. Σημείωσε δε ότι: «Η Ελλάδα ούτε θέλει, ούτε μπορεί να προβεί σε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των μετακινούμενων πληθυσμών, ούτε μπορεί μόνη της να σηκώσει το βάρος της προσφυγικής κρίσης που επιδεινώνεται από μονομερείς ενέργειες άλλων χωρών».

Ο Γενικός Γραμματέας ολοκληρώνοντας την ομιλία του επεσήμανε την ανάγκη προσαρμογής των υγειονομικών δράσεων στην προοπτική της πιο μόνιμης παραμονής μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και στην αλλαγή των καιρικών συνθηκών από την αλλαγή εποχής. Οι νέες προτεραιότητες είναι η διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών, η μητρική φροντίδα, ο έλεγχος των τροφίμων και οι ψεκασμοί για καταπολέμηση των κουνουπιών.