Συμμετοχή στη 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό ανακοίνωσε η ΠΟΕΔΗΝ, καταγγέλλοντας την Κυβέρνηση για αμετροέπεια, με την οποία διαβεβαιώνει τους πολίτες για την επικείμενη Κοινωνική καταστροφή. 

Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για συντάξεις πείνας και επισημαίνει ότι η Εθνική Σύνταξη διαμορφώνεται σε 384 ευρώ πάνω από 20 έτη Ασφάλισης μειούμενη 2% κατ’ έτος με λιγότερα των 20 ετών Ασφάλισης. Σταδιακά θα μειώνεται η Συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ (έως το έτος 2060 με έτος αναφοράς 2009) και πάνω σε αυτό, θα τίθενται συνεχώς νέοι δυσμενείς όροι και προϋποθέσεις χορήγησης των παροχών.

Στο τέλος των Μνημονίων, η Εθνική Σύνταξη θα καταβάλλεται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια στους συνταξιούχους πάνω από 67 ετών. Εάν για επικοινωνιακούς λόγους παραμείνει θα μειωθεί η αναπλήρωση των συντάξεων οι οποίες για 40 έτη ασφάλισης δεν θα υπερβαίνουν συνολικά το 40% αναπλήρωσης.

Το σύστημα μετατρέπεται σε ανταποδοτικό, ανταγωνιστικό, τα ταμεία Κύριας, (τώρα το ΕΦΚΑ) και Επικουρικής Ασφάλισης και εφάπαξ (τώρα ΕΤΕΑΕΠ) θα χορηγούν τις παροχές σε συνάρτηση με τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία και τις καταβαλλόμενες εισφορές (ρήτρα βιωσιμότητας, ή ρήτρα μηδενικών ελλειμμάτων, αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης ελλειμμάτων, ατομικές μερίδες από 1.1.2015). 

Η Κυβέρνηση διαχωρίζει επικοινωνιακά τη σφαγή των συντάξεων. Επαναϋπολογίζει τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις οι οποίες παραμένουν με προσωπική διαφορά έως του ποσού των 1120 ευρώ καθαρά. Οι νέες Συντάξεις κατά μέσο όρο μειώνονται 30%. Πολλοί ασφαλισμένοι εξαιτίας του πλαφόν 1.120€ (καθαρά) θα δουν να εξαφανίζεται η επικουρική σύνταξη. Στο εφάπαξ, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού και μειώνονται περαιτέρω 15%. Συνολική μείωση πάνω από 50%. Αυξάνεται η εισφορά στο ΕΤΕΑΕΠ 0,5%. Νέα αφαίμαξη μισθού. Μετά την 1.1.2017 με τον αυτόματο μηχανισμό εξισορρόπησης ελλειμμάτων, η προσωπική διαφορά πάει περίπατο. 
Αυτό σημαίνει ότι από 1/1/2017 θα έχουμε πλήρη εξομοίωση των συντάξεων.

Η Κυβέρνηση επιτυγχάνει διπλό στόχο με την συγκεκριμένη ρύθμιση.

Πρώτον όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης θα τρέξουν να συνταξιοδοτηθούν για να προλάβουν τις μειώσεις των συντάξεων. Αυτό σημαίνει ότι θα αδειάσει ο Δημόσιος Τομέας από προσωπικό και έτσι θα μειωθεί η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου που προβλέπει το Μνημόνιο 3.

Δεύτερον η Κυβέρνηση νομίζει ότι κερδίζει πολιτική φθορά έως ότου εξομοιωθούν οι συντάξεις από τη μείωση μέχρι 50%. Την συνταξιοδοτική δαπάνη δεν τη φοβάται η Κυβέρνηση που θα αυξηθεί με το νέο κύμα συνταξιοδοτήσεων, γιατί υπάρχει ο αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης ελλειμμάτων, ρήτρα βιωσιμότητας κλπ.

Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί την ένταξη στα ΒΑΕ με καταλήψεις υπουργείων και δυναμικές κινητοποιήσεις.